Paul Manafort Donald Trump
Paul Manafort och Donald Trump. Foto: TT/Montage

Rysslandutredningen ligger som en våt filt över Trumps administration

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg
6:08 min

President Donald Trumps kritiker har fått vatten på sin kvarn efter beskedet igår att hans tidigare kampanjchef och hans affärspartner åtalas för flera brott. Men det lär inte påverka hans supportrar, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

I går kom beskedet att Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans affärspartner, Rick Gates, åtalas för bland annat konspiration mot staten, pengatvätt och skattebrott.

Dessutom kom nyheten att en tidigare rådgivare till Trump-kampanjen, George Papadopoulos, har erkänt att han tidigare ljugit för FBI om kontakter som han har haft med ryska representanter. 

Papadopoulos ska ha försökt att ordna med möten mellan Trump-kampanjen och ryska representanter, men hans exakta roll i kampanjen är fortfarande oklar, säger Ginna Lindberg. 

– Tump-administrationen tar nu avstånd från honom och säger att han bara var en frivilligarbetare som inte har med kampanjen att göra.

Åtalen mot Manafort och hans affärspartner är det första stora steget i utredningen av kopplingar mellan ryska myndigheter och Donald Trumps kampanj. Manafort anställdes av Trump-kampanjen i mars 2016 och var kampanjchef mellan 19 maj och 19 augusti 2016.

– Det finns ingenting i det som hittills kommit fram som pekar på att det är någon i Trumps nuvarande närhet som har begått brott. Det som man hittills har fått fram är handlar om framförallt ekonomisk brottslighet som den tidigare kampanjchefen har begått för flera år sedan, säger Ginna Lindberg.

Gårdagens besked välkommet bland Trumps kritiker som nu har fått vatten på sin kvarn och det innebär också att det blir svårare för Trump att genomföra sin politik. 

Att det blir så stort fokus på utredningen tar uppmärksamhet från det politiska arbetet. Det kan också avskräcka republikanska politiker från att samarbeta med Trump. Det lär dock inte påverka hans kärnsupportrar, säger Ginna Lindberg. 

– Trump har länge målat upp bilden av att etablissemanget är emot honom. I etablissemanget ingår i hans värld medierna, underrättelsemyndigheterna och FBI. Att de nu är emot honom är snarare bara något som bevisar hans poäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".