Regnskog som huggits ned ill förmån för oljepalmplanering. Foto: Chedar Anderson/Scanpix.

Oljepalmsodlingar slår ut ekosystemet

Hösten 2015 vändes världens ögon mot Sydostasien när ett grågult lock av rök låg runt stora delar av Indonesien, Singapore och Malaysia.

Den årliga bränningen av oljepalmsodlingarna på torvmossarna i Indonesien var värre än någonsin och utsläppen av växthusgaser blev enorm.

Detta skedde samtidigt världens ledare var samlade i Paris för att komma överens om nästa klimatavtal.

Indonesien insåg att något måste göras då bränderna kostade landet minst 130 miljarder kronor och hundratusentals människor blev sjuka av röken så som femåriga Altafira.

Altafira fick svår astma, säger hennes mamma Elpha och berättar att en femårig flicka några hus längre bort dog av röken för att hon inte kunde få i sig tillräckligt med syre.

Familjen bor i byn Tuah Indrapura på Sumatra i Indonesien. Här är det oljepalmer så långt ögat når och dess produkter finner vi i nästan alla våra dagligvaror.

- De sa att vi skulle tjäna mycket pengar på att odla och sedan sälja oljefrukterna till de stora bolagen. Men det blev inte så, säger Ucu Sukarto som ångrar att byn någonsin gick med på att upplåta sin mark till oljepalmsodling.

- Den förstör ekosystemen. Oljepalmen tar allt vatten så vi har svårt att ens odla grönsaker till hushållet nu, lägger han till.

Den då ganska nya regeringen i landet tog snabba beslut och slog fast att inom fem år ska minst 20 000 kvadratkilometer torvmossar återställas.

Och marken övervakas nu för att stoppa nya bränder. Så sedan 2015 har röklocket inte återkommit.

Att sätta torvmossarna i brand är en billigare och enklare metod än att hugga ner och förbereda marken för nya oljepalmer.

De stora multinationella företagen nekade till att det var de som satte mossarna i brand, men enligt Ucu Sukarto så sker det oftast på uppmaning av företagen.

- Ja, jag blev själv för några år sedan erbjuden pengar om jag eldade, säger han och hyllar regeringen för alla åtgärder. Men lägger till att han och alla andra är oroliga för det kommande presidentvalet 2019.

Något Muslim Rasyid vid frivilligorganisationen Mitra också är.

- Ja, de stora företagen kommer att försöka påverka valet och ge stöd till den presidentkandidat som lovar riva upp de nya reglerna för oljepalmsodling, säger Muslim Rasyid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista