Katalonien, Carles Puigdemont, Spanien
1 av 2
Foto: Manu Fernandez
Puigdemont katalonien
2 av 2
Katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont. Foto: PAU BARRENA & JORGE GUERRERO/AFP

Puigdemont väntas hålla tal i Bryssel idag

Det spekuleras om den avsatte katalanske regionpresidenten kommer söka asyl i Belgien. I dag väntas Puigdemont bryta sin tystnad och hålla tal i Bryssel.

Carles Puigdemont har lämnat Spanien och befinner sig nu i Bryssel. Han har också anlitat den belgiske advokaten Paul Bekaert, som tidigare arbetat åt flera basker, bland andra Luis María Zengotitabengoa, misstänkt ledare för den baskiska separatistgerillan ETA, skriver TT.

Sedan den spanska riksåklagaren José Manuel Maza igår meddelade att han åtalar Puigdemont och flera andra företrädare från den katalanska självständighetsrörelsen för uppvigling, uppror och förskingring, har det varit tyst från Puigdemont.

Nu spekuleras det om den avsatte regionpresidenten kommer söka asyl i Belgien, med bakgrund av just tidigare baskiska fall. Enligt advokaten Bekaert har Puigdemont inte sökt asyl, men han har uppgett till det spanska tv-bolaget VTM att ex-presidenten ska göra ett offentligt uttalande i Bryssel under tisdagen.

Det händer i sällsynta fall att medborgare i ett EU-land söker asyl i ett annat EU-land. Och det är fullt möjligt att både söka och få asyl, och detta regleras i ett protokoll till Amsterdamfördraget från 1999.

Protokollet kom till på initiativ av just Spanien, efter det att Belgien vägrat lämna ut fyra separatister från Baskien som Spanien ville ställa till svars för terrorism.

Protokollet begränsar möjligheterna att ge skydd eller asyl till medborgare från unionsländer. För att få det ska ursprungslandet ha infört undantagsåtgärder som upphäver de grundläggande medborgerliga rättigheterna.

2008 fick Belgien igenom ett tillägg i protokollet som ger varje land rätt att ge EU-medborgare asyl även i andra, mindre extrema fall.

Enligt den spanska tidningen La Vanguardia brukar Belgien ta emot asylansökningar från EU-medborgare, men processen görs då i expressfart eftersom man utgår från att dessa har sina rättigheter skyddade i ursprungslandet.

Den asylsökande måste bevisa att hen är offer för politisk förföljelse och inte erbjuds en rättvis rättegång i ursprungslandet. Det är den belgiska migrationsmyndigheten CGRS som senast efter tre veckor ska besluta om man behandlar ansökan eller inte.

Vice premiärministern i Belgien, Kris Peeters, kritiserar Puigdemonts agerande att åka till Belgien.

– Har du förklarat självständigheten då är det dags att du stannar med ditt folk, säger han till den belgiska radio- och tv-organisationen VRT, enligt spanska La Vanguardia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".