Stora protester mot mediarättegång i Istanbul

2:24 min

I dag fortsätter rättegången i Istanbul mot 18 anställda vid den sekulära tidningen Cumhuriyet.

Utanför domstolsbyggnaden samlades i morse kollegor och människorättsförsvarare både från Turkiet och utlandet för att protestera mot rättegången och kräva fri journalistik.

Övervakade av både civila och uniformsklädda poliser samlades kollegor för att visa sin sympati med de 18 åtalade i det så kallade Cumhuriyet-fallet. Många höll upp skyltar med bilder på de åtalade och texten "journalistik är inte kriminellt".

En av de som talade framför domstolsbyggnaden var den tyske kända journalisten Günter Wallraff.

– Jag har varit här flera gånger för att visa mitt stöd för mina kollegor och min vän Ahmed Sik, säger han.

Wallraff tycker att utvecklingen i Turkiet är oroande och för honom känns det viktigt delta och visa att fängslandet av journalister i Turkiet inte är acceptabelt.

Enligt åtalet har de 18 medarbetarna på tidningen, däribland den tidigare chefredaktören Can Dündar och reportern Ahmed Sik, stöttat terrororganisationer i sitt arbete. De anklagas bland annat för att ha haft en app som användes för kommunikation inom Gülenrörelsen, som anklagas för det misslyckade kuppförsöket förra året.

Kritiker menar däremot att åtalet är politiskt motiverat, för att tysta en kritisk röst. Erol Önderoğlu är ordförande i turkiska Reportrar utan gränser:

– Det verkliga motivet till rättsprocessen är att förstöra det sekulära arvet i turkisk kritisk media och Cumhuriyet är den äldsta kritiska, sekulära tidningen i landet, säger han.

– Vi måste skydda Cumhuriyet för att kunna skydda de övriga kritiska rösterna som återstår.

Av de 18 åtalade hålls tre i högsäkerhetsfängelse. De riskerar fängelsestraff på mellan sju och ett halvt och 43 år.

Erol Önderoğlu konstaterar att det är mörka dagar för mediafriheten i landet.

– Vi kommer inte att ha mediafrihet under lång tid framöver. Det är mörka dagar för det turkiska civilsamhället och kritisk media, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista