Stort vågkraftsprojekt avslutat i förtid

1:58 min

Ett stort vågkraftsprojekt utanför Lysekil har avslutats i förtid. Det är ett exempel på att det kan komma att dröja innan vågkraften slår igenom kommersiellt, enligt Energimyndigheten.

– Det har väl hela tiden funnits de här farhågorna att tekniska utmaningar kommer göra att det tar längre tid än vad man hoppas på, säger Sara Bargi, enhetschef för hållbar el på Energimyndigheten, till Ekot.

Utanför Lysekil var tanken att en stor vågkraftspark skulle byggas och Energimyndigheten satsade totalt närmare 90 miljoner skattekronor i projektet under flera års tid.

Men nu har projektet avslutats i förtid, efter att myndigheten godkänt slutrapporten i början av oktober.

Bara lite drygt en tiondel av alla tänkta vågkraftverk har placerats ut och de har inte levererat så mycket el som projektet hoppades på, rapporterar P4 Väst.

Energimyndigheten ska nu granska det här projektet.

– Det är inte så att vi har några misstankar om nåt, vi har ju följt det ganska noga och haft mycket avstämningar med dem, så vi tror att pengarna har använts till rätt saker, säger Sara Bargi till P4 Väst.

Hon ser ändå positivt på satsningen.

– Det har kostat lite mer än man trott. Men man har också lärt sig väldigt mycket på vägen och tekniken utvecklas hela tiden.

Enligt den internationella organisation, Ocean Energy Forum, kan det dröja till 2030 innan vågkraften är helt kommersiell.

Det beror på flera olika faktorer, tror Sara Bargi. Hon nämner tekniska utmaningar, havets tuffa klimat med stormar och även det låga elpriset.

– Man ser att elpriserna har fortsatt att vara låga. En annan sak är att man ser allt tydligare att produktionskostnaderna för solkraft och vindkraft fortsätter att gå ner. Så vågkraften har ju en helt annan konkurrenssituation, om man ser hur billigt den måste bli för att vara konkurrenskraftigt, säger Bargi på Energimyndigheten.

Samtidigt kan det på vissa håll gå snabbare för vågkraften att slå igenom, tror hon.

– Det finns en potential inte minst på ställen som har dåligt med sol och vindkraft, men gott om vågor som vissa öar.

Sverige ligger också långt fram i utvecklingen.

– Sverige är ett av de främst länderna på detta område. Det här projektet på västkusten har hjälpt till att sätta Sverige på kartan, säger Sara Bargi på Energimyndigheten.

Både Ekot och P4 Väst har sökt företaget som jobbade med vågkraftsparken utanför Lysekil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista