Katalonien, Carles Puigdemont, Spanien
Foto: Manu Fernandez

Kampen för självständighet stannar av

1:51 min

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont sa på en presskonferens i Bryssel idag att kampen för ett självständigt Katalonien saktas ner för att undvika våld. Han kommer stanna kvar i Bryssel men inte söka asyl och han godtar valet som Madrid utlyst till den 21 december.

På tisdagskvällen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att spanska regeringen kallar Puigdemont för att vittna på torsdag.

Presscentret vid EU-parlamentet i Bryssel var fullt av journalister när Carles Puigdemont till slut gjorde sitt första offentliga framträdande efter den spanska åklagarens åtal för uppvigling och uppror.

Strikt klädd i kavaj och slips klagade han leende över hettan i lokalen och meddelade sen att han skulle tala på franska, katalanska, spanska och engelska.

Puigdemont sa att kampen för katalansk självständighet fortsätter men att den går in i en lugnare fas, för att undvika en våldsam konfrontation med centralregeringen.

Han betonade att dialog och fredliga medel har varit de främsta verktygen som självständighetssidan har använt och de kommer att vara det även i fortsättningen.

Puigdemont räknar sig fortfarande som regionpresident trots att han avsattes i lördags av centralregeringen, som dagen innan hade fått grönt av den spanska senaten för att sparka den katalanska regionregeringen, upplösa regionparlamentet och utlysa nyval i Katalonien.

De stora självständighetspartierna i Katalonien har sagt att de kommer att delta i valet den 21 december, trots att det organiseras av Madrid. Idag sa Carles Puigdemont att han välkomnar valet och att han kommer att godkänna valresultatet.

– Vi tar det som en utmaning. Vi är inte rädda för de demokratiska utmaningarna, sa Puigdemont

Det spekulerades under dagen om den avsatte ledaren skulle söka asyl i Bryssel, vilket han bestämt förnekade på sin presskonferensens.

Den belgiska koalitionsregeringen är splittrad i sin syn på självständigheten i Katalonien och Puigdemonts besök har orsakat spänningar i landets politiska ledning. På presskonferensen betonade han att han inte hade kommit till Belgien, utan till Bryssel. 

– Jag kom till Europas huvudstad, sa han.

Puigdemont tänker inte återvända till Katalonien tills han får garantier om en säker rättsprocess, vilket han menar saknas. Bland annat hänvisar han till att åtalet mot honom och de övriga självständighetsledarna bär titeln Hårdare kommer fallet att bli.

– Det låter mer som en hämnd än som en vilja att skipa rättvisa, sa han på presskonferensen.

Han och flera av hans avsatta ministrar, minst fem stycken är med honom i Bryssel just nu, kommer att regera från den belgiska huvudstaden, meddelande Puigemont, något som för tankarna till en exilregering, ett ord som han dock undvek att använda på presskonferensen.

– Vi är i Bryssel för att den katalanska frågan ska lyftas fram i hjärtat av Europa, förklarade Puigdemont.

De andra avsatta ministrarna kommer att arbeta vidare i Katalonien, sa han.

EU-kommissionen har inte haft några kontakter med Puigdemont sedan han kom till Bryssel, säger en talesperson, enligt TT.

Inom EU betraktas den katalanska frågan som en intern spansk angelägenhet. Puigdemonts framträdande i Bryssel skedde på pressklubben. Belgiens regering hade sagt nej till att upplåta en lokal, rapporterar etermediebolaget RTBF.

Samtidigt som Puigdemont mötte pressen i Bryssel vid lunchtid meddelade författningsdomstolen i Madrid att den ogiltigförklarar det katalanska regionparlamentets votering av självständigheten förra veckan.

Spaniens regering samlades till ett extrainsatt möte klockan 18 i dag. Enligt medieuppgifter handlar mötet om beslut som gäller det katalanska valet i december.

Strax före klockan 19 rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Spaniens högsta domstol går vidare med anklagelserna mot Carles Puigdemont om uppror och uppvigling. Han kallas för att avlägga vittnesmål på torsdag.

Domstolen har påbörjat rättsprocessen där Puigdemont anklagas för uppror samt uppvigling, uppger Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista