Ryssland, dator, facebook, ryssutredning

Ukraina varnade USA för falska nyheter från Ryssland redan 2015

1:13 min

I dag sker förhör i USA för att reda ut om och i så fall hur Ryssland påverkade valet via sociala medier. Men Ukrainas regering varnade Facebook och amerikanska myndigheter för den här typen av kampanjer för flera år sedan.

Dmytro Shymkiv, en av presidentens närmaste män och biträdande chef för presidentadministrationen, varnade Facebook och amerikanska myndigheter redan 2015 för att Ryssland bedrev en aggressiv desinformationskampanj på sociala medier.

– Men svaret jag fick tillbaka från Facebook var "hur vi veta att det är falsk information?", säger han. 

Shymkiv berättar att Ukraina hade börjat se allt fler exempel på det som i dag har fått namnet falska nyheter eller fake news. En annan fråga som han tog upp var bilden av att det fanns försök att stänga ner ukrainska konton genom massanmälningar.

Det som skedde 2015 var, enligt Dmytro Shymkiv, ett försök att lära sig Facebooks system för att få upp materialet så högt som möjligt i användarnas flöden.

Facebook har dock en annan bild av vad som inträffade, enligt företagets europeiska policychef Richard Allan.

Han säger till Financial Times att diskussionen handlade om att Ukraina var oroligt för att konton blockerades och plockades bort. Men det var för inlägg som bröt mot Facebooks regler, inklusive rasistiska tillmälen mot personer med ryskt ursprung.

Någon diskussion om att sprida falsk information fanns inte.

Men Dmytro Shymkiv står på sig och säger sig vara helt säker på vad som diskuterades 2015, och lägger till att mötet skedde i hans eget kontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista