Uppror i australiska flyktingläger

2:12 min

Runt 600 flyktingar som Australien hållit i läger på ön Manus i Papua Nya Guinea har barrikaderat sig i sitt flyktingläger i rädsla för att bli attackerade. Detta efter att Australien i dag kommer att stänga lägret och säger att flyktingarna nu får vistas fritt i Papua Nya Guinea.

I dag hölls demonstrationer i både Canberra och i Sydney.

– Det är en mänsklig rättighet att söka asyl och vi ignorerar denna rättighet om och om igen, sa Lilli Barto som tillhör organisationen Kollektivet för flyktinghjälp.

Australiens, av många kritiserade, flyktingpolitik innebär att inga som försöker ta sig till landet via båt får någonsin sätta sin fot där. De har forslats direkt till ön Manus eller till Nauru där mycket kritiserade läger med upp emot 1500 människor hållits i åratal. Australiens båda stora politiska partier står bakom politiken med motiveringen att de inte vill gynna flyktingsmugglare.

Men ett beslut i Papua Nya Guineas högsta domstol slog fast att landets grundlag inte tillät flyktinglägret på Manus. Och det beslutet innebar att lägret skulle stänga i dag. De drygt 600 män som fortfarande var kvar gavs möjligheten att antingen bosätta sig vart man ville i ö-nationen, bo i ett övergångsläger eller bege sig till sitt hemland igen.

Men männen har nu låst in sig i flyktinglägret i rädsla för att befolkningen i Papua Nya Guinea skulle ge sig på dom då flyktingarna inte är populära i det fattiga landet.

Australiens immigrationsminister Peter Dutton försäkrar att övergångslägret kan erbjuda en säker och trygg plats. Men Human Rights Watch i Australien håller inte med.

– Livet utanför det dåliga lägret kommer ironiskt nog att bli än en mer farlig tillvaro för dessa flyktingar, sa dess chef Elaine Pearson till nyhetsbyrån AFP.

En man från Sri Lanka tog igår sitt liv inför vad som väntade i dag. Vatten och el ska stängas av och lokalerna ska övergå i militär ägo. Australiens regering har avsatt ekonomisk hjälp till flyktingarna i ett år framöver då man också hoppas att USA ska ta emot fler av dom i den överenskommelse som Barack Obama gjorde strax innan han avgick. Hittills har 54 personer fått asyl i USA men det är oklart ifall fler kommer att få det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista