Carles Puigdemont
Carles Puigdemont. Foto: LLUIS GENE

Puigdemont riskerar utlämnas

0:59 min

Den avsatte regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, riskerar att gripas och utlämnas från Belgien om han inte kommer på ett förhör i en spansk domstol i morgon.

Än så länge har Puigdemont inte sagt att han tänker återvända från Bryssel. I Katalonien finns nu en oro för att rättsprocesserna, som inleds i morgon, ska förvärra konflikten i Katalonien ytterligare.

”Sätt Puigdemont i fängelse” sjunger en grupp människor som samlats på den stora, internationella flygplatsen i Barcelona. De har fått felaktig information om att den avsatte regionpresidenten skulle återvända från Bryssel sent i går kväll.

Precis som många av Puigdemonts motståndare i Katalonien vill de att han ska få ett hårt straff för att han utlyste en folkomröstning och sedan utropade Katalonien självständigt.

Men bland dem som ogillar vad han gjorde finns det också de som tror att allting kommer bli värre om han straffas hårt.

Det skulle bara göra att fler går över till självständighetssidan om Puigdemont hamnar i fängelse, tror Barcelonabon Ferran Mayor som vill vara kvar i Spanien.

Men han oroar sig för att den spanska regeringen går allt för hårt fram. Det börjar påminna om Francotiden, säger han.

I morgon ska Carles Puigdemont och hans avsatta regering, samt ytterligare politiker från parlamentet, på förhör på grund av misstankarna om att de bland annat gjort sig skyldiga till uppror mot staten.

Ett mycket allvarligt brott, enligt lagen. De som inte dyker upp på förhören ska gripas, uppger åklagarmyndigheten. Det skulle kunna betyda att Puigdemont begärs utlämnad till Spanien..

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista