29-åring gripen efter bilattacken på södra Manhattan

3:11 min

Åtta personer dödades igår när en bil körde över människor på en cykelbana i New York. Uttöver det skadades minst 11 personer vid attentatet.

Borgmästaren Bill de Blasio kallar det för "en terrorhandling".

Strax efter klockan tre på eftermiddagen lokal tid körde en pickup upp på en cykelväg i södra Manhattan och mejade ner människor som kom i dess väg.

Runt en kilometer längre söderut kraschade föraren till slut med en skolbuss och tog sig då ur bilen.

Enligt flera amerikanska medier ska mannen ha ropat "Allahu Akbar", gud är större på arabiska, när han sprang ut på gatan vid den kraschade pickupen.

I händerna hade han två vapenattrapper.

När polisen kom fram sköt de mannen i magen och kunde sedan gripa honom.

Jag såg poliser som sprang åt alla möjliga håll, säger Chris Velez som går i en skola nära platsen.

Cyklarna på marken var hopskrynklade som om någon hade skrynklat ihop ett papper.

En annan person som såg delar av händelsen är svenska Frida Gerhardson som jobbar som barnflicka i en lägenhet med utsikt över platsen där förövaren kraschade.

Vi såg blod på gatan och ambulanspersonal som bar iväg människor på bårar, berättar hon.

Bill de Blasio, New Yorks borgmästare, kallade attentatet för en feg terrorhandling. Förövaren, som är 29 år gammal, är identifierad, och enligt New York polisen gör tillvägagångsätt att man utreder det som ett terrorbrott.

President Trump har gjort flera uttalanden på Twitter, i ett av dem verkade presidenten koppla attentatet till Islamiska staten då han skrev att "vi inte får tillåta att IS återvänder eller tar sig in i vårt land efter att vi har besegrat dem i Mellanöstern."

Trots attentatet fortsatte många New York att fira Halloween, flerbarnspappan Bernard säger att det känns olustigt att gå ut med barnen och leka godis eller bus, men att det är det som är New Yorks själ att ändå fortsätta framåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista