New York.
Ekots Pablo Dalence befann sig på södra Manhattan när händelsen ägde rum. Foto: Sveriges radio/Pablo Dalence

Flera turister bland de döda i New York

2:48 min

Åtta personer dödades och minst tretton skadades i terrordådet i New York.

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo verkar gärningsmannen ha radikaliserats efter att han kom till USA.

Trasiga cyklar låg i solskenet längs med cykelbanan som löper längs med Hudsonfloden på Manhattan i New York. Tom Kendrick såg tre personer ligga livlösa på marken när han kom joggande strax efter att pickupen vid 15-tiden lokal tid plöjt fram i vad som utreds som ett terrordåd.

– Jag tog mig fram till dem för att se om jag kunde hjälpa till, men de behövde ingen hjälp, de verkade vara döda. De var blodiga och medvetslösa, med kroppsdelar som bara hängde. Det var hemskt. Det var kusligt. Det var surrealistiskt, berättar han för The New York Times.

Enligt polisen i New York körde föraren många kvarter längs cykelbanan innan han krockade med en skolbuss, då bland annat två barn skadades. Mannen lämnade bilen med en luftpistol och ett paintball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen och fördes till sjukhus, där han opererades akut.

Mannens tillstånd är nu kritiskt, enligt AP.

– Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd, sade borgmästaren Bill de Blasio på en pressträff.

Flera av offren var turister. Fem argentinare blev offer för dådet och tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet. En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren. Ytterligare tre belgare har skadats: en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj, skriver nyhetsbyrån Belga.

Minst tretton personer, förutom gärningsmannen, fördes till sjukhus. För tre av dem är tillståndet kritiskt, enligt CNN.

– Vi har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till TT.

Polisen i New York har hittat en handskriven lapp i den pickup som användes. Lappen uppges stödja teorin om att det rör sig om ett terrordåd, enligt myndigheterna, som nu undersöker den närmare i detalj.

Enligt källor till CNN och The New York Times har gärningsmannen skrivit att dådet utförts i terrorgruppen IS namn. Gärningsmannen ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, enligt amerikanska medier.

Den misstänkte gärningsmannen är 29 år och kommer från Uzbekistan. Han kom till USA på laglig väg 2010, och har bland annat arbetat som chaufför. Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo tyder allt på att dådet utfördes av en så kallad ensamvarg.

– En depraverad fegis är vad han är. Och han var en anhängare till Isis, och han var radikaliserad inom landet, säger Cuomo, och använder en annan akronym för terrorgruppen IS, till CNN.

Cuomo säger att det verkar som att 29-åringen börjat intressera sig för IS och "radikal islamistisk taktik" efter att han kom till USA.

Uzbekiske presidenten Sjavkat Mirzijajev säger att landet är berett att använda alla resurser för att hjälpa till i utredningen av terrordådet, enligt AFP.

Efter dådet har president Donald Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA. Enligt Trump har den misstänkte kommit till USA via ett visumlotteri som ska främja mångfald. Trump ser programmet som ett demokratiskt påhitt, och vill ha en meritbaserad variant.

Ingen grupp har officiellt pekats ut av myndigheterna som ansvarig för dådet. Trump skriver att det är ett terrordåd och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person.

Han fortsätter: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka till, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra håll. Nog!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista