Ekots Pablo Dalence befann sig på södra Manhattan när händelsen ägde rum.
1 av 3
Ekots Pablo Dalence befann sig på södra Manhattan när händelsen ägde rum. Foto: Sveriges Radio/Pablo Dalence
Manhattan.
2 av 3
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio
Poliser på Manhattan.
3 av 3
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Förhöjt säkerhetsläge i New York dagen efter terrordådet

1:57 min

Polisen i New York har ännu inte gått ut med identiteten på den man som i går mejade ner och dödade åtta människor på södra Manhattan. Men presidenten i Uzbekistan har sagt att hans land ska hjälpa till i utredningen med dådet vilket kan ses som en bekräftelse på uppgifterna om att gärningsmannen ursprungligen kommer därifrån – vilket innebär en likhet med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Det råder ett förhöjt säkerhetsläge i New York dagen efter vad som uppenbarligen var ett terrordåd.

Men stadens borgmästare Bill de Blasio lugnade invånare och besökare i staden och sa att det inte finns några tecken på att det var ett led i någon större aktion. Men det som skett är det värsta dådet i New York sedan elfte september 2001.

Det var i går på eftermiddagen lokal tid som gärningsmannen körde fram på en cykelbana längs med Hudson River på Manhattans västra sida och mejade ner fotgängare och cyklister.

Åtta människor dödades och elva skadades. Av de döda var fem besökare från Argentina som firade ett 30-årsjubileum av sin studentexamen.

Gärningsmannen sköts av polisen och vårdas nu på sjukhus.

Enligt amerikanska medier lämnade han en anteckning i hyrbilen där han ska ha gjort klart att han sympatiserar med IS, men ännu så länge har det inte kommit något uttalande direkt från IS.

Polisen har ännu inte röjt identiteten på gärningsmannen men enligt samstämmiga uppgifter i amerikansk media rör det sig om en 29-årig man av uzbekisk härkomst som bott i USA sedan 2010.

Presidenten i Uzbekistan framförde idag sina kondoleanser till USA och sa att hans land ska hjälpa till med utredningen – vilket kan tolkas som en bekräftelse på att gärningsmannen verkligen härstammar från Uzbekistan.

Uzbekistan anses vara ett av de länder där radikal islamism har sitt allra starkaste fäste. Ett skäl är att regimen där varit extremt repressiv vilket drivit många oppositionella in i det islamistiska lägret.

Ett stort antal av dem har sedan fört sin kamp vidare i Afghanistan och Pakistan och på senare år i Irak och Syrien på IS sida.

Uzbeker har också legat bakom terrordåd i Europa, bland annat attacken på Drottninggatan i Stockholm i april. Både det faktum att gärningsmannen där, Rachmat Akilov, var från Uzbekistan och tillvägagångssättet gör att det finns mycket klara paralleller mellan det terrordådet och det som skedde i går i New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista