Polisinsats Manhattan
Foto: Martin Speechley

29-årig man från Uzbekistan misstänks för New York-dåd – liknar attacken på Drottninggatan

1:04 min

Den misstänka gärningsmannen i gårdagens dåd i New York tros vara från Uzbekistan. Både mannens härkomst och tillvägagångssätt för tankarna till terrordådet på Drottninggatan i april. 

– Attacken igår liknar väldigt mycket den attack som vi upplevde i Stockholm i april, säger statsminister Stefan Löfven till Ekot.

Enligt amerikanska medier lämnade gärningsmannen en anteckning i hyrbilen där han ska ha gjort klart att han sympatiserar med IS – men än så länge har det inte kommit något uttalande direkt från terrorsekten.

Polisen har ännu inte röjt identiteten på gärningsmannen, men enligt samstämmiga uppgifter i amerikansk media rör det sig om en 29-årig man av uzbekisk härkomst som bott i USA sedan 2010.

Presidenten i Uzbekistan framförde i dag sina kondoleanser till USA och sa att hans land ska hjälpa till med utredningen – vilket kan tolkas som en bekräftelse på att gärningsmannen verkligen härstammar från Uzbekistan.

Uzbekistan anses vara ett av de länder där radikal islamism har sitt allra starkaste fäste. Ett skäl är att regimen där varit extremt repressiv vilket drivit många oppositionella in i det islamistiska lägret.

Ett stort antal av dem har sedan fört sin kamp vidare i Afghanistan och Pakistan och på senare år i Irak och Syrien på IS sida.

Uzbeker har också legat bakom terrordåd i Europa, bland annat attacken på Drottninggatan i Stockholm i april.

Både det faktum att gärningsmannen där, Rachmat Akilov, var från Uzbekistan och tillvägagångssättet gör att det finns mycket klara paralleller mellan det terrordådet och det som skedde i går i New York.

– Återigen har vi fått se en feg attack. Attacken igår liknar väldigt mycket den attack som vi upplevde i Stockholm i april, säger statsminister Stefan Löfven.

– Hur en människa kan ta ett fordon och använda för att döda oskyldiga medmänniskor är fullständigt ofattbart

Löfven säger att det finns slutsatser att dra i hur länder internationellt kan arbeta för förhindra den här typen av attacker.

– Världssamfundet kommer vara starkare än terrorismen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista