Puigdemont
Foto: Olivier Matthys

Puigdemont åker inte till Spanien för att förhöras

1:08 min

Kataloniens avsatte regionspresident Carles Puigdemont kommer inte åka till Spanien för att förhöras i morgon bitti. Det uppger hans advokat, enligt nederländska medier. I stället ska han vara kvar i Bryssel och kämpa för att inte bli utlämnad till Spanien.

Det är Carles Puigdemonts advokat Paul Bekaert som säger till mediebolaget NOS att hans klient inte kommer att få en rättvis rättegång, därför vill han inte åka till Spanien.

En domare i Madrid vill förhöra Puigdemont i morgon bitti för att ta ställning till om han ska åtalas för bland annat uppror mot den spanska staten.

Ytterligare nitton personer från den avsatta regeringen och parlamentet ska förhöras. De som inte dyker upp ska gripas om de är i Spanien men eftersom Puigdemont är utomlands kan det snabbt bli aktuellt att begära honom utlämnad. Hans advokat Bekaert säger att de tänker försöka kämpa mot en eventuell begäran om utlämning från Belgien.

Det är fortfarande osäkert hur många av de övriga som kallats till förhör som kommer att dyka upp men åtminstone en ex-minister har sagt att han tänker ställa upp.

Politikerna riskerar åtal för uppror mot staten, uppvigling och förskingring vilket kan ge långa fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista