Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Lättare att få uppehållstillstånd – om mottagarland vägrar ta emot

Publicerat onsdag 1 november 2017 kl 13.07
Människor riskerar hamna i limbo
1:49 min
En hand håller i en passliknande bok. Boken är uppslagen och i den står att läsa: Uppehållstillstånd. Utan tidsbegränsning. Solna. Permanent uppehållsbevis. Detta bevis. Foto: Mark Earthy/Scanpix.
Partitoppen och ungdomsförbundet är oense om införandet av tillfälliga uppehålletillstånd. Foto: Mark Earthy/Scanpix. Foto: Mark Earthy/Scanpix.

Det ska bli lättare att få uppehållstillstånd för personer som inte kan utvisas på grund av att mottagarlandet vägrar ta emot dem. 

Förslaget kommer från en utredning som överlämnades till regeringen i dag.

Det handlar om praktiska verkställighetshinder för personer som till exempel är statslösa eller där det är svårt att fastställa medborgarskap, säger utredaren Anna Lundberg.

– Vi tror att om våra förslag går igenom så kan det innebära att ett antal personer beviljas uppehållstillstånd tidigare än vad som annars hade skett, och vi tror också att rättstillämpningen får bättre förutsättningar att identifiera praktiska verkställighetshinder.

Praktiska verkställighetshinder uppstår när personer inte tas emot av det land som de utvisas till. Personer som frivilligt reser iväg blir ändå tillbakaskickade hit. Det är en svår bedömning att göra i förväg, men det är ändå möjligt, enligt Anna Lundberg.

– Det går utifrån landinformation, utifrån hur situationen har sett ut tidigare och allmän kunskap om exempelvis olika politiska intressen i olika eventuella mottagarländer.

Personerna hamnar i en situation som juridiskt strandsatta, enligt Anna Lundberg.

De kan inte återvända – men får inte heller uppehållstillstånd.

I en del fall kan de också mista rätten till ekonomisk ersättning, och utredningens förslag är alltså att de ska kunna få uppehållstillstånd tidigare.

– Dels gäller det att tydliggöra vad praktiska verkställighetshinder är för någonting. Det handlar om att förklara vad det är, och att synliggöra de olika situationer i asylprocessen där sådana hinder kan aktualiseras, säger Anna Lundberg. 

Hur stort antal personer det skulle röra sig om är oklart, men det är ingen större mängd säger Anna Lundberg:

– I våra konsekvensanalyser så drar vi slutsatsen att det inte rör sig om ett stort antal personer som kommer att beviljas uppehållstillstånd utan det handlar framförallt om att bevilja uppehållstillstånd tidigare än vad som annars hade skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".