Båt full med människor.
En båt med flyktingar på väg från Libyen. Arkivbild. Foto: Emilio Morenatti

Kraftig minskning av migranter från Libyen till Italien

Kraftig minskning av migranter från Libyen till Italien
1:56 min

Antalet migranter som kommer till Italien från Libyen har minskat kraftigt sedan midsommar. Enligt det italienska inrikesministeriet handlar det om en nedgång på 70 procent jämfört med samma tid förra året.

Den vanligaste vägen för migranter som söker sig till från Libyen till Europa går via Italien. Men antalet migranter har minskat. I september var det omkring 6 300, i september i fjol kom det 17 000 migranter. Under hela 2016 kom totalt 180 000 migranter till Italien, hittills i år har 111 000 kommit.

Vid midsommar träffade Italien en överenskommelse med den libyska regeringen, stamledare söderut i Libyen och enligt libyska källor även med människosmugglare, om att de ska stoppa båtar med migranter från att lämna kusten och tvinga tillbaka dem.

Överenskommelsen har gett önskad effekt – en markant minskad trafik med migranter. Men den har också kritiserats mycket hårt för att den leder till att migranterna hålls kvar i det laglösa Libyen, där de hålls inlåsta, hotas, våldtas, torteras och riskerar att dödas.

Till vilket pris stoppas människor från att ta sig till Europa eller från att dö i Medelhavet, är frågan som människorättsförsvarare ställer.

Frivilligorganisationer och privata räddningsbåtar har lämnat området efter hotfulla situationer med den libyska kustbevakningen, vilket lett till en viss oro bland kommersiella shippingbolag hur de ska agera i en nödsitution.

Migrantbåtarna till Italien från Tunisien, Algeriet och Turkiet har också ökat, men sammantaget med trafiken från Libyen är nedgången ändå rejäl.

Även västerut till Spanien har migranterna blivit fler och även till den grekiska ö-världen. Men 2017 blir ett lugnare år än 2016.

EU lägger miljardbelopp för att hålla uppe sin yttre gräns. Planen är därtill att stora belopp ska gå till att stärka en rad afrikanska länders ekonomi för att minska människors vilja att migrera, men än så länge har mycket lite pengar kommit in till den Afrikafond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".