Morgan Frööjd bågjägare från Boden
Morgan Frööjd bågjägare som tränar i Boden. Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio

Jägarförbundet vill se jakt med pilbåge i Sverige

2:07 min

Ska jakt med pilbåge tillåtas i Sverige? Det vill i alla fall jägareförbundet som håller på att ta fram ett förslag på hur en svensk pilbågsjakt skulle kunna fungera, efter att fler och fler andra länder börjat tillåta bågjakt.

– Det låter fantastiskt, säger Morgan Frööjd i Boden, som brukar åka till Ungern och jaga med pil och båge.

Är det en större utmaning än vid traditionell jakt?

– Ja, definitivt. Det är ju lite av en livsstil att vara bågjägare för det går ju inte bara att gå ut och försöka skjuta någonting. Utan du måste lära dig skogen. Var dricker dem, var äter dem och var sover dem? Eftersom du ska in på 20 meter så måste du kunna viltet också, säger Morgan Frööjd i Boden.

Fyra rådjur har Morgan Frööjd fällt på sina Ungernresor som handlat mycket om att smyga och att inte bli upptäckt. Pilbågen han i dag övningsskjuter med är kamouflagefärgad och så bär han luktfria kläder vid jakten.

De svenska bågjägarna som uppskattas till omkring 2 000 - 3 000 personer kan idag också ta sig till exempelvis Danmark för att jaga rådjur eller till Finland för att skjuta vildsvin eller till Nordamerika.

Frågan om att slopa förbudet i Sverige har diskuterats i årtionden men det är först nu den största jaktorganisation med runt 150 000 medlemmar ställt sig bakom tanken.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet förklarar det med flera internationella studier som motbevisat kritikernas farhåga med fler skadeskjutna djur i de svenska skogarna med en bågjakt.

Nu ska Jägareförbundet tillsammans med Bågjägareförbundet lämna ett förslag till Naturvårdsverket om hur en svensk bågjakt skulle kunna utformas och vilka krav som ska ställas på bågjägaren i så fall.

Myndigheten ska nästa år se över föreskrifterna för vilka jaktvapen som ska få användas men vill i dag inte skruva upp förväntningarna för mycket för alla bågjakts-entusiaster.

– Vi behöver förhålla oss till förslaget och se om det här är någonting som vi vill prioritera. Och i andra hand om det är någonting som är lämpligt i förhållande till konsekvenser och de överväganden man behöver göra, säger Gunilla Skotnicka, biträdande avdelningschef vid Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista