Tekle Mahari har bott i bilhallen i ett år.
1 av 4
Tekle Mahari har bott i bilhallen i ett år. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Gemensam matsal i bilhallen.
2 av 4
Gemensam matsal i bilhallen. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Sällskapsrum.
3 av 4
Sällskapsrum. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Gemensamma toaletter och duschar i baracker.
4 av 4
Gemensamma toaletter och duschar i baracker. Foto: Alexandra Svedberg/SR

Nyanlända kvar i bilhall i väntan på bostäder

2:10 min

I Jönköping bor nyanlända fortfarande i en gammal bilhall i väntan på riktiga bostäder. Och det verkar som att boendet kommer att bli kvar under lång tid framöver.

– Det var bättre innan vi fick uppehållstillstånd. Det var bättre än det här, säger Tekle Mahari som bor i bilhallen sen ett år tillbaka.

Sen ett år tillbaka delar Tekle Mahari tio kvadrat med två andra män. Väggarna består av träskivor det finns inga fönster och inget tak ovanför träskivorna.

– Här är smutsigt, man stör sig på andra människor, på rummet kan man inte studera eller fokusera någonting, säger han.

– Alltså det finns vägglöss här, hur kommer de hit?

Kommunen jobbar med att sanera vägglössen. Det här är ett av flera så kallade genomgångsboenden i Jönköpings kommun, alltså ett ställe där personer som fått uppehållstillstånd får bo i väntan på en bostad. Genomgångsboenden finns nu i många kommuner i landet.

– Det har ju varit så här sen 2015 att man åker förbi en kåk och tänker, kan den där tas i anspråk? säger Andreas Sturesson, kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

– Det är väldigt frustrerande när man känner att alla beslut är fattade men vi kommer ändå inte i mål.

Jönköpings kommun ska bygga totalt sex nya boenden för nyanlända men bara två är på plats, delvis på grund av överklaganden. Det är därför som kommunen fortfarande använder bilhallen, där det från början var tänkt att människor bara skulle bo ett par dagar.

Dessutom har Jönköpings kommun ännu inte tagit emot alla nyanlända som anvisats hit i år utan det kan komma knappt 100 personer till som det inte finns boenden till i dagsläget.

– Då får vi lösa det då, säger Andreas Sturesson.

Hur då?

– Det vet jag inte.

Problemet finns i fler kommuner. Fortfarande väntar 6 000 av de totalt 23 600 personer som i år anvisats enligt lag på att få flytta till sin kommun. Och i Jönköping kommer boendet i bilhallen vara kvar ett bra tag till enligt kommunalrådet Andreas Sturesson.

– Vi har fattat beslut som ger det antal bostäder som behövs, men dom faller inte ut de månader som vi har tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista