avfallsförbränning
Foto: Roald, Berit

Förslag på skatt på avfallsförbränning kritiseras

1:49 min

Förslag på skatter på avfallsförbränning och kväveoxidutsläpp presenterades i en utredning i dag. Men utredaren tror inte att skatterna kommer få önskad effekt.

– Utredningen anser att en avfallsförbränningsskatt inte är en bra idé men vi har ju haft i uppdrag att oavsett vad vi tycker lämna ett lagförslag till regeringen och det har vi gjort, säger utredaren Petter Classon. 

En skatt på avfallsförbränning skulle inte få de önskade styreffekterna mot större materialåtervinning och minskade klimatutsläpp anser utredaren Petter Classon, men eftersom regeringen i ett tilläggsdirektiv bett om ett förslag på en sådan skatt har han ändå skrivit ett i utredningen som presenterades i dag.

– Den ska utformas så att man ska betala skatt för avfall som förs in i en avfallsförbränningsanläggning med 100 kronor per ton och så får man avdrag för avfall som förs ut därifrån.

Utredaren har också analyserat effekten av den avgift på kväveoxidutsläpp som betalas av värme- och energiproducenter. Där föreslår utredningen att avgiften görs om till en skatt, för att de som står för föroreningarna verkligen ska betala.

Men utredaren är medveten om att det skulle slå mot industrins konkurrenskraft och är därför tveksam även till det förslaget.

– Därför har vi sagt att det är ganska svåra avvägningar som måste göras så därför tar vi inte konkret ställning till det men vi presenterar två olika förslag till hur man skulle kunna göra, säger Petter Classon.

På Svenskt Näringsliv är man kritisk till båda förslagen som de menar skulle få slå hårt mot svensk industri.

– Vad gäller kväveoxidskatten har vi framför allt varit kritiska till det angreppssätt som utredningen har haft där man istället för att titta på faktiska reduktionspotentialen har tittat på produktionsminskningarna som skulle bli resultatet av skatten och de konsekvenserna som vi ser av skatten är inte acceptabla för industrins konkurrenskraft, säger Linda Flink som är klimat- och energiexpert på Svenskt Näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista