Försvarsmakten gjorde affärer med fuskande leverantör.
Försvarsmakten gjorde affärer med fuskande leverantör. Foto: Sveriges Radio

Försvarets största hundleverantör avstängd för fusk

2:36 min

Försvarsmaktens största leverantör av avelshundar har blivit utesluten på livstid från den inflytelserika tyska Schäferhundsklubben, eftersom han ska ha sålt en hund med falska papper.

Det kan Kaliber avslöja att i granskningen av Försvarets kritiserade inköp av schäferhundar.

Men trots uteslutningen fortsatte Försvarsmakten köpa hundar av den danske säljaren.

Försvarsmakten har köpt in hundar för åtminstone runt 3,8 miljoner från den danske hundhandlaren. Hundar som han oftast köpt in i Tyskland och sen sålt för vanligtvis mellan 200 000 och 250 000 kronor styck. Hundarna skulle användas i Försvarsmaktens avelsprogram, som föder fram tjänstehundar till militären och polisen.

Kaliber kan nu avslöja att det 2009 inleddes det en utredning mot den danske mellanhanden, eftersom det i samband med schäferhunds-VM i Tyskland uppdagades att en hund som han sålt hade förfalskade papper.

Utredningen ledde till att den danske hundhandlaren 2013 blev permanent utesluten från det Tyska Schäfershundsförbundet, som är världens viktigaste organisation för schäferuppfödare.

Trots det har Försvarsmakten fortsatt köpa hundar av honom. Bland annat sålde han 2014 en hund för omkring 240 000 kronor, som avlivades kort efter att den köpts in på grund av klådor.

Dessutom visar Kalibers granskning har han genom att använda släktingars namn ska sålt hundar för ytterligare nästan tre miljoner till Försvarsmakten. Bland annat ska han ha använt sin svärmors namn för att sälja hundar. Dessutom har utbetalningar på omkring en halv miljon kronor gjorts till ett schweiziskt bankkonto registrerat i hans systers namn.

– Jag har överhuvudtaget inget med hundhandel att göra. Jag har bara en liten chihuahua.

Och du har aldrig haft ett bankkonto i Schweiz?

– Det har jag inte. Aldrig.

Systern nekar bestämt till att hon ska vara innehavare av det schweiziska kontot. Hon berättar att hon inte har någon kontakt med sin bror. Och att det inte vore första gången han gjorde något konstigt.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet har avböjt fler intervjuer med Kaliber. I ett mail skriver de att de inte känner till att den danske hundhandlaren blivit avstängd, och att han har varit en bra leverantör av hundar.

Pierre Wahlström, som är testansvarig på Försvarsmakten, och som hade kontakt med den danske mellanhanden i samband med inköpen, har i en tidigare intervju sagt att han varit omedveten om att den danske mellanhanden sålt hundar genom släktingar.

Jag kan inte hans familjeförhållanden tyvärr. Så det har jag ingen aning om. Alltså att han skulle ha använt någon familjemedlemmar att sälja hundar till oss, det är ingenting som jag känner till.

Del 4 i Kalibers granskande serie Hundfabriken finns nu att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista