Polisinsats New York
1 av 2
Foto: TT
människor
2 av 2
Sayfullo Saipov misstänks för dådet i New York som dödade åtta personer. Foto: AFP/TT

FBI söker information om ytterligare en person efter dådet i New York

1:54 min

Gärningsmannen verkar ha planerat dådet i veckor, han genomförde det i IS namn, vilket också framgår av en lapp han lämnat efter sig.

Sent på onsdagseftermiddagen uppgav FBI att de söker information om ännu en person efter dådet.

Enligt Reuters har den misstänkte mannen avsagt sig sina rättigheter som gripen, när han förhördes på sjukhuset.

Han anklagas nu officiellt för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS.

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus.

På onsdagseftermiddagen, lokal tid, uppgav FBI att de söker information om ytterligare en man i utredningen, skriver Reuters.

New York-polisen och FBI arbetar nu gemensamt med utredningen och på en gemensam presskonferens på onsdagen kom det fram nya uppgifter om gärningsmannen, som att han ska ha planerat dådet i flera veckor.

Enligt Reuters har den misstänkte sagt till utredarna att han ville döda så många människor som möjligt och att han tänkt fortsätta sin färd till Brooklyn Bridge för att köra på fler människor.

Han har också sagt att han valde Halloween för sin attack eftersom det skulle vara många människor ute på gatorna.

Den misstänkte säger också att han inspirerats av IS-videor han tittat på i mobiltelefonen.

De berättade också att ett stort antal knivar påträffats i fordonet som mannen körde in i folkmassan och att han till punkt och pricka verkar ha följt de instruktioner som IS gett sina anhängare på sociala medier, när man uppmanat sina sympatisörer att begå terrordåd.

På presskonferensen framgick också att polisen nu genomför förhör på flera håll i USA. Gärningsmannen var också känd sedan tidigare på så vis att han förekommit i utredningar av andra personer.

Mannen ska också ha förhörts under natten på sjukhuset där han befinner sig där han också opererats för de skottskador han fick efter att ha skjutits i magen av en polis i samband med attacken.

Hans hustru ska också ha förhörts och enligt uppgift lämnat information till polisen.

På New yorks gator patrullerar nu ett stort antal poliser, men det beror inte på att det finns något ytterligare känt terrorhot mot staden utan är ett sätt att öka känslan av säkerhet för medborgarna var beskedet på presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista