Kortklippt kvinna blir intervjuad med mikrofon.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio

Olika gränshinder i Norden ska bort

"Det är förvånande många gränshinder fortfarande"
1:57 min

Det måste bli ännu lättare för människor och företag att etablera sig var som helst i Norden. Nordiska ministerrådet har nu gett ett gränshinderråd rätt att försöka pressa fram politiska lösningar på olika gränshinder i Norden.

Utrikesminister Margot Wallström, svenska regeringens ansvariga för nordiskt samarbete, tycker att frågan om gränshinder i Norden är viktig.

– Det är förvånande många gränshinder fortfarande. Det kan röra till synes små och banala frågor, men de är väldigt viktiga för människor på båda sidor om en gräns. Det kan vara allt från hur man kör snöskoter över gränserna till vad man får frakta mellan olika länder, och om det är för krångliga regler, säger Margot Wallström till Ekot.

– Det här behöver vi hjälpa inte minst små företag med, som ska verka i Norden, och se till att lösa sådana här saker.

Sedan 1950-talet har Norden haft en gemensam arbetsmarknad, men än i dag finns hinder för både medborgare och företag som vill röra sig över gränserna. Till exempel kan en finsk elektriker ha svårt att få jobba i Norge, där branschen ställer andra krav.

Det finns en databas med alla kända nordiska gränshinder, som handlar om allt från problem med a-kassa till lastbilars maxlängd. Det fyra år gamla gränshinderrådet har nu av de nordiska samarbetsministrarna fått ett starkare mandat för att försöka pressa fram lösningar i de olika länderna.

– Ibland kanske det behövs en politisk vilja, så det gäller också att det kan lyftas till en politisk nivå och att vi kan få resultat.

Ambitionsnivån höjs nu. Gränshinderrådet ska förmå de nordiska regeringarna att klara av minst åtta gränshinder per år, jämfört med minst fem fram till nu.

Över 90 procent av nordborna ser det som viktigt eller mycket viktigt med nordiskt samarbete, enligt en undersökning som presenterades i går. Särskilt unga under 30 år poängterar vikten av att hela Norden är ett område att jobba, studera och bo i.

Margot Wallström säger att frågan om att röja undan gränshinder ska vara en prioritet när Sverige nästa år är ordförande i Nordiska ministerrådet.

– Det här verkar fylla ett behov, och det ska vi ta fasta på, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".