Operationssal.
Flera sjukhus runt om i landet har larmat om sjuksköterskebristen och om en ohållbar situation under det senaste året. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Sjuksköterskebristen hotar patienters liv och hälsa

"Har blivit en året-runt-brist"
20 min

Bristen på sjuksköterskor är nu så allvarlig att patienternas liv och hälsa kan vara hotad. Operationer ställs in och vårdavdelningar kan inte hålla öppet.

Flera sjukhus runt om i landet har larmat om sjuksköterskebristen och om en ohållbar situation under det senaste året.

Brist på vårdplatser och operationsköer som blir längre och längre på grund av för få narkossköterskor och vårdavdelningar som tvingas stänga är några exempel. Frustrationen hos läkare och anställda har blivit stor.

Harald Blegen, chef för Tema Cancer vid Karolinska sjukhuset, känner igen bilden. Bristen på öppna vårdplatser och operationssalar gäller även dem.

– Det beror till en stor del på att vi har för få sjuksköterskor, säger han.

Dag Larsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) sjukvårdsdelegation, håller med om att svensk vård har stora utmaningar, men menar också att vården i Sverige har hög kvalitet globalt sett.

– Mycket svensk sjukvård fungerar utmärkt, sen är det mycket som är bedrövligt. Vi har en hel del utmaningar när det handlar om personalförsörjning och stängda vårdplatser, säger han.

Sjuksköterskebrist är inget nytt och har förekommit tidigare, framförallt om somrarna. Men det som blivit vanligare och ökat de senaste fem åren är en året-runt-brist, menar Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet.

– Det har inte jag varit med om tidigare och dessutom är bristen nationell. Det är en stor skillnad i dag, säger hon.

Enligt Ann Johansson är bristen på kontinuitet inom vården ett problem som ökat och är en viktig anledning till att det ser ut som det gör idag inom vården. Sjuksköterskor stannar inte i verksamheten lika länge som de tidigare gjort och enligt Ann Johansson beror det på brister i arbetsmiljön.

– Du har en stressig arbetsmiljö, du har inte en yrkesutveckling som du kräver, du har heller inte lönevillkor som är optimala och det gör att du byter arbete hela tiden och det ger en kontinuitetsbrist i vården idag.

Ann Johansson menar att löneutvecklingen måste bli bättre och att ytterligare en viktig åtgärd i detta är mer hållbara schemaläggningar för att sjuksköterskorna inte ska slitas ut.

 – Man måste ha hållbara schemalösningar där du har vila och återhämtning i schemaläggningen.

Landstingen har i dag en helt annan konkurrenssituation jämfört med tidigare. I dag finns betydligt fler aktörer och uppdragsgivare som kan anställa sjuksköterskor. Detta har gjort att sjuksköterskor väljer andra arbetsgivare än landstinget i större utsträckning, menar Sara Heyman, journalist på Läkemedelsvärlden, som skriver en bok om sjuksköterskor.

– Många sjuksköterskor accepterar inte längre landstingens villkor och går helt enkelt någon annanstans.

Har landstingen varit bortskämda?

– För att hårdra det lite, ja. Det har utnyttjats lite genom åren att man haft en så dominant ställning som arbetsgivare.

Hon menar att sjuksköterskor ofta har setts som utbytbara av arbetsgivarna och att deras kompetens ofta undervärderas.

– Sjukhusledningar och landsting ser sjuksköterskorna som pinnar man kan byta ut och man säger nej till ganska små krav på löneökningar.

Harald Blegenchef för Tema Cancer vid Karolinska sjukhuset, håller inte med om den bilden och menar att de jobbar på flera sätt med detta på Karolinska sjukhuset.

– Vi strävar precis tvärtemot detta. På Karolinska går vi verkligen igenom utvecklingsstegen som sjuksköterskor ska ha, från det att man är nyutbildad till det att man kan bli universitetssjuksköterska. Vi försöker verkligen vara intressanta som arbetsgivare, säger han. 

Sara Heyman tror att för att stoppa flykten av sjuksköterskor från landstingen måste arbetsgivarna lyssna bättre på sjuksköterskorna.

– Det räcker inte med att bara fundera på hur man är som arbetsgivare. Jag tror att man verkligen måste lyssna på vad man kan göra annorlunda för att sjuksköterskorna ska komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".