Man med skägg iklädd mössa.
Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska skidförbundskaptenen om den ryska avstängningen

Svenska skidförbundskaptenen om avstängningen
1:03 min

De ryska skidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av på livstid från OS för dopning i Sotji 2014.

Det meddelade Internationella Olympiska kommittén i dag.

Svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip säger så här om beslutet:

– Har man inte förhållit sig till det regelverk som finns så är det väl helt rätt.

De två avstängda ryssarna finns med i den så kallad McLaren-rapporten som avslöjade att Rysslands dopat flera idrottare under OS i Sotji 2014.

Tillsammans med andra ryska utövare har de varit tillfälligt avstängda sedan december 2016 av Internationella skidförbundet i väntan på utredning.

Och i dag kom IOK alltså med sitt beslut som innebär att de stängs av från alla kommande OS och att deras resultat från OS i Sotji ogiltigförklaras.

Deras advokat skriver i ett uttalande att det är skandal att skidåkarna stängs trots att de friades av idrottens skiljedomstol och att de kommer att överklaga beslutet.

Och såhär säger den Svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip om att skidåkarna stängs av utan att de testat positivt i dopningstest:

– Det gör ju situationen väldigt speciell men jag tror att de som fattat besluten sitter på mer information än vad vi gemene man gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".