människor
Sayfullo Saipov misstänks för dådet i New York som dödade åtta personer. Foto: AFP/TT

Anklagas formellt för lastbilsattacken på Manhattan

Medger att han inspirerats av IS
1:04 min

Amerikanska åklagare har formellt anklagat misstänkte Sayfullo Saipov för terroristbrott för att ha genomfört bilattacken i New York.

Enligt åklagarna har 29-åringen från Uzbekistan genomfört attentatet efter att ha inspirerats av terrorgruppen Islamiska staten, IS.

I stämningsansökan står det att Sayfullo Saipov inspirerades genom att titta på IS-videor online.

På en presskonferens på onsdagskvällen, svensk tid, sas att han för ett år sedan började planera ett dåd, och att han för två månader sedan bestämde sig för att genomföra det med en pickup-bil.

Sayfullo Saipov erkänner själv att han har inspirerats av IS och att han hyrde en pickup-bil även innan dådet på Manhattan för att träna på hur man skulle köra en sådan bil i syfte att köra på människor.

Sedan valde Sayfullo Saipov Halloween för att han visste att det skulle finnas mycket folk ute på gatorna. Hans tanke var också att fortsätta sin våldsamma färd till Brooklyn Bridge på andra sidan Manhattan för att köra över ännu fler människor där.

Sayfullo Saipov skottskadades när han greps efter attacken, men han framträdde i den federala domstolen sittande i rullstol.

Åtta personer dödades och enligt de senaste uppgifterna ska 13 ha förts till sjukhus efter dådet på Manhattan.

FBI har sökt efter en till man från Uzbekistan i utredningen om lastbilsattacken och sent på onsdagskvällen, svensk tid, kom beeksed om att han påträffats. Mer ville FBI inte säga då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".