Venezuelas president Nicolás Maduro.
Foto: Ariana Cubillos/TT

Ultimatum inför val i Venezuela

Hotar också oppositionsledare med åtal
1:50 min

Venezuelas president Nicolás Maduro meddelar att de partier som inte ställer upp i de kommande lokalvalen kommer att förbjudas att delta i kommande val.

– De partier som väljer att inte delta i lokalvalet den 10 december kommer att ogiltigförklaras. Vi kan inte tillåta dem att sabotera demokratin, sa Venezuelas president Nicolás Maduro i ett direktsänt tv-tal i går.

Han sa också att de oppositionsledare som uppmanar till bojkott av valet kan komma att åtalas.

Det är bara några veckor sedan Venezuela höll regionalval, ett år försenat. Regerande socialistpartiet vann stort, men oppositionen anklagar regeringen för omfattande fusk.

Flera oppositionspartier tänker därför avstå från att medverka i det kommande lokalvalet, som Maduro nu säger kommer hållas redan den 10 december. De kräver att ledningen för den regeringslojala valmyndigheten avgår.

Maduros besked i går innebär att oppositionen hamnar i en rävsax. Å ena sidan vill de inte medverka i ett val där - ifall anklagelserna om fusk stämmer - de enbart legitimerar socialistpartiets fortsatta makt.

Å andra sidan riskerar oppositionspartier som inte deltar att förbjudas från att ställa upp i nästa års presidentval, och deras ledare kan alltså gripas ifall de uppmanar människor att inte delta i valet.

Delar av oppositionen hoppas att regeringen kommer falla på eget grepp. Venezuela är nämligen djupt skuldsatt och hotas av statsbankrutt ifall de inte betalar sina internationella långivare senast i dag.

Vid tidigare avbetalningar har landet fått lån från Ryssland - men frågan är hur länge Vladimir Putin vill hålla Maduro under armarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".