Ryssland, dator, facebook, ryssutredning
1 av 2
Den ryske reportern Andrej Zacharov.
2 av 2
Andrej Zacharov har följt de så kallade trollfabrikerna sedan 2011. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Rysk reporter: Nättroll stolta över sitt jobb

2:52 min

90 unga ryssar i S:t Petersburg med en rätt mager budget. Det var stommen i de så kallade trollfabrikerna, som påverkat opinionen i allmänhet och presidentvalet i synnerhet i USA.

Andrej Zacharov är en av de undersökande reportrarna på ryska mediabolaget RBK, som avslöjat allt kring trollfabrikerna.

– De var mycket effektiva, 90 personer satt i S:t Petersburg, med rätt lite pengar kunde de skapa panik i USA, säger Andrej Zacharov, 34 årig reporter på RBK, som är ett oberoende mediebolag med tidning, tv-station och webbpublicering. 

Zacharov var tidigare nätsajten Fontanka.ru i S:t Petersburg och har följt trollfabrikerna sedan starten 2011.

– När de dök upp var de främst koncentrerade på problem inom Ryssland, först 2015 startade en särskild amerikansk avdelning mer än ett år före presidentvalet. De skapade konton och grupper på sociala medier, sedan kom avslöjanden om dem och Facebook stängde ned dem. Men nya grupper skapades från juni 2015, berättar Andrej.

Han hävdar att till skillnad från det som ofta hörs från amerikanska politiker var målet inte från början att stödja Trump i presidentvalet utan att underblåsa problem, som redan fanns i det amerikanska samhället, att sprida misstro och kaos.

De unga studenterna i engelska, som anställdes, fokuserade på svartas rättigheter, hbtq-rörelsen, muslimer och vapenfrågor, men det räckte inte att köpa annonser på till exempel Facebook och bygga fejkade konton. De hittade på varmkorvkampanjen:

– De beslöt att för att få grupperna att verka äkta måste de organisera demonstrationer och protester. Folk uppmanades komma till en plats i New York där det fanns öppna webcams, videokameror som gick att följa på nätet. Lockbetet var gratis korv och via kameran kunde trollen se sin framgång, berättar Andrej.

Falska konton ordnade falska protester och så kallade blind agents, riktiga personer som fanns i USA fick pengar för att stötta varje event. RBK:s källor är både avhoppade troll och unga som fortfarande jobbar kvar, och Andrej säger att de är väldigt stolta över det de åstadkommit:

– Åh ryska troll gjorde det här och till och med det här, de är väldigt stolta över sitt jobb. Det var kul för dem, de sitter i S:t Petersburg och ordnar demonstrationer i USA och lyckas skapa total panik i det amerikanska samhället, säger Andrej Zacharov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista