Sayfullo Saipov och den hyrda bilen han använde för attacken på cykelbanan på Manhattan.
Sayfullo Saipov och den hyrda bilen han använde för attacken på cykelbanan på Manhattan. Foto: TT, Spencer Platt/TT

Saipov ville döda så många som möjligt – övade på attacken en vecka innan dådet

1:42 min

Den man som misstänks för att ha dödat åtta personer i New York anklagas nu formellt för terroristbrott. Enligt åklagaren ska mannen ha inspirerats av att ha tittat på IS videor online. Han ska också ha övat på att utföra attacken.

Under förhören på sjukhuset där den misstänkta gärningsmannen Sayfullo Saipov vårdades erkände han att han inspirerats av Islamiska staten.

Trots att Saipov informerats om sin rätt att få förbli tyst så svarade han på utredarnas frågor.

Han berättade att han valt att utföra dådet under Halloween för att det skulle finnas fler människor på gatorna, han förklarade att han ville döda så många människor som möjligt och att han hade planer på att låta attentatet fortsätta vid Brooklyn Bridge där det ofta brukar röra sig ett stort antal gångtrafikanter och cyklister.

Han ska ha bett om att få sätta upp Islamiska statens flagga i sjukhusrummet.

Mannen som misstänks för terrorattacken i New York borde dömas till döden, twittrar USA:s president, under torsdagsmorgonen svenska tid. 

 

Enligt New York Times kan Trumps twittrande försvåra den pågående utredningen. Amerikanska presidenter brukar normalt sett inte uttala sig om pågående rättsfall. Enligt tidningen har det förekommit fall där försvaret har kunnat hävda att den misstänkte inte får en rättvis rättegång.

Iförd fotbojor och i en rullstol fördes den misstänkta gärningsmannen in i rättssalen igår där anklagelserna lästes upp för honom. En kort stund därefter fördes han ut igen efter att ha informerats om sina rättigheter och att han nu anklagas för terrorbrott.

På en presskonferens berättade åklagaren Joon Kim att det fanns tusentals av IS-relaterade bilder och flera filmer med IS-propaganda på mobiltelefoner som Saipov hade haft på sig under dådet.

– Lite mer än en veckan innan dådet övade Saipov med en liknande pickup som den han använde under dådet, sa Kim.

Åklagaren bekräftade också att Saipov lämnat lappar efter sig som pekade på att han utfört dådet i Islamiska statens namn.

Den 29-årige misstänkte gärningsmannen kan potentiellt dömas till döden om han fälls för de brott han anklagas för.

Några timmar innan anklagelserna blivit kända kritiserade president Donald Trump det amerikanska rättssystemet för att vara alldeles för svagt.

– Rättssystemet är ett skämt och att det måste bli hårdare, sa han att i ett uttalande.

Trump sa också att han skulle överväga att skicka Saipov till militärfängelset på Guantamo Bay.

Enligt president Trump är dådet ett bevis för att man måste skärpa migrationslagstiftningen på flera områden. Dels vill han skrota det visumprogram som den misstänkta gärningsmannen kom till USA genom, och dels vill han stoppa möjligheten till anhöriginvandring.

– Vi är så politiskt korrekta att vi inte längre vågar göra något åt problemet, sa han.

Av sina motståndare kritiseras Trump för att opportunistisk använda attentatet för att skapa gehör för sin politiska agenda.

Efter dådet i Las Vegas, där 58 personer dödades, ansåg Vita huset att man borde fokusera på offren innan man diskuterade politik och tuffare vapenlagar.

I en syrlig kommentar på Twitter skrev den demokratiske senatorn Chuck Schumer att ”jag antar att det inte är för snabbt att politisera den här gången”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista