Kristersson
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna ökar i ny mätning

Moderaterna går rejält framåt i SVT/Novus partisympatimätning för oktober.

Av deltagarna i undersökningen uppger 20,6 procent att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag - en ökning med 4,4 procentenheter sedan förra mätningen.

Partiets framgång i undersökningen visar på en liknande trend som sammanvägningen Svensk Väljaropinion från Sifo, som Ekot publicerade i lördags. I den ökade Moderaterna med 3,2 procentenheter till 19,7 procent.

Vad gäller de övriga allianspartierna visar SVT/Novus siffror att Liberalerna minskar med 1,6 procentenheter till 4,8 procent. Även Centerpartiet tappar stöd och ligger nu på 10,8 procent, en minskning med 1,7 procentenheter.

Sverigedemokraterna tappar även de i väljarstöd, och landar på 16,2 procent vilket är en minskning med 1,3 procentenheter.

De minsta partierna fortsätter dansa på riksdagsspärren. Miljöpartiet lockar 4,0 procent, en minskning med 0,3 procentenheter.

Kristdemokraterna ökar med 0,3 procentenheter och landar på 3,8 procent, alltså under riksdagsspärren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista