Flerbostadshus.
Hyresfastighet i Råcksta i västra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fortsatt låga hyreshöjningar väntas

2:01 min

Just nu pågår förhandlingar om hyrorna för nästa år för landets hyresgäster. Många avtal är redan klara och de hamnade på låga nivåer för tredje året i rad.

Och Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren tror att det generellt blir fortsatt låga hyreshöjningar nästa år.

– Vi tycker att de överenskommelser som har träffats hittills, som är någonstans mellan en halv och en procent, speglar det läge som ska gälla för 2018.

Hittills har drygt 210 000 lägenhetsinnehavare fått sin nya hyra för nästa år. De närmaste veckorna kan resten av landets en och en halv miljon hyreslägenheter bli färdigförhandlade. 

Snitthöjningen hittills - 0,7 procent - motsvarar en höjning med 36 kronor i månaden för en tvåa på 65 kvadrat.

Hyreshöjningarna har varit ovanligt låga de senaste två åren. Och i förhandlingarna har Hyresgästföreningen kunnat peka på låga räntor och värdestegringar på fastigheter. 

– Det är en väldigt lönsam bransch att äga och förvalta fastigheter. Den är långsiktig, du har en hyra som aldrig sjunker. Att då hyreshöjningarna då blir lite lägre två år - det går faktiskt ingen nöd på fastighetsägarna utan man klarar av det här åtagandet, säger Erik Elmgren, Hyresgästföreningen.

Men glädjen över de låga hyreshöjningarna delas inte av branschorganisationen Fastighetsägarna i Stockholm, där Nathalie Brard är hyresmarknadschef.

Enligt henne gäller hög avkastning bara de som sålt fastigheter som stigit i värde - till exempel till nybildade bostadsrättsföreningar. För långsiktiga fastighetsägare av hyresrätter finns ingen lönsamhet att tala om, säger hon.

– Och den är otroligt låg. Det finns en stor risk att vi kommer att få realt fallande hyror även för 2018. Det är väldigt oroväckande för hyresrättens framtid. Får man inte en rimlig hyresutveckling - hyresutvecklingen ska vara rimlig både för fastighetsägaren och hyresgästkollektivet - då blir följden att man ombildar.

– Det finns då ingen investeringsvilja att vara kvar i den här branschen och det är det vi sett så extremt tydligt, framför allt i Stockholm och Stockholms innerstad, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista