Annonserna som Ryssland ska ha använt mot USA

1:08 min

Annonserna som ska ha skapats av Ryssland för att påverka amerikanska valet handlar om ett brett spann av ämnen.

Den amerikanska kongresskommitté som utreder Rysslands påverkan under valet har nu släppt ett urval av de sponsrade inlägg som ska ha visats på Facebook. 

De handlar om ett brett spann av ämnen riktade sig till helt olika grupper. Några exempel är rätten att bära vapen, immigrationsfrågor, homosexuellas rättigheter och inlägg som beskriver presidentkandidaterna negativt. 

En falsk sida till stöd för Trump uppmanar människor att skriva under ett upprop för att ogiltigförklara Clinton som kandidat. En annan annons försöker locka medborgare i Texas till ett evenemang som handlar om att delstaten ska lämna unionen och bli en egen nation. 

Ett av de märkligare exemplen är ett inlägg från en falsk grupp som ska se ut att verka för homo- bi och transpersoners intressen. Den försöker saluföra en målarbok med bilder på demokraternas Bernie Sanders i grälla regnbågsfärger. 

Det som nu har släppts är exempel på sponsrade inlägg, alltså annonser i form av Facebook-inlägg som någon betalat för att de ska synas högt i användarnas flöden. Det var bara en liten del av allt material som skickades ut, majoriteten var inlägg som inte sponsrades utan spreds av användarna. 

Enligt Facebook är dessa inlägg skapade av en så kallad trollfabrik med kopplingar till den ryska regeringen. Ryssland har kategoriskt förnekat någon inblandning i valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista