Oscar Properties bostadsbygge
Oscar Properties bostadsbygge Norra tornen på Torsgatan/Norra stationsgatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Aktieras i byggbranschen

1:47 min

Stockholmsbörsen går som tåget – men det finns ett slående undantag: Bolag i bostadsbranschen, som tvärdykt under hösten.

– Marknaden för nyproduktion är just nu överhettad. Det har varit helt enkelt för stor efterfråga efter en viss typ av objekt. Det är nog sunt att det sker en inbromsning. Priserna har stigit väldigt fort, säger Maria Landeborn som är sparekonom på Skandia.

Det har gått dåligt för bostadsutvecklare i höst. Det är företag som sysslar med att bygga och sälja bostäder. Det är bolag som Peab, som är ner med 13 procent på börsen i en tid när många andra går upp. Eller Veidekke, ner 12 procent. Och då har vi inte nämnt de riktiga rysarna, som JM, minus 21, och Tobin Properties, ner 41 procent, och Oscar Properties, som nästan har fått kursen halverad.

Ekot har förgäves sökt Oscar Properties för en kommentar.

En orsak till tvärdykningen är att många av de här bolagen bygger bostadsrätter i storstäder, borätter som kostar mycket pengar. Det kallas premiumsegmentet, och just där har marknaden mattats rejält. Amorteringskravet har gjort sitt. Och bopriserna generellt har sakta av.

Och eftersom aktiekursen är ett mått på tänkta framtida vinster, ja då går kursen ned i takt med att de lysande utsikterna falnar.

Vändningen har överraskat många, säger Maria Landeborn på Skandia. Men hon tycker inte att man kan tala om någon bobubbla som spricker, inte ens i den här delen av marknaden.

– Det betyder inte att det är ett brett boprisfall för svenska bostäder. Dels är konjunkturen stark, fler och fler människor får arbete, vilket betyder att det finns en efterfråga på nya bostäder. Räntorna är fortsatt rekordlåga. Så även om vi betalar höga priser för bostäder är utgifterna för boendet inte rekordhöga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista