Xi Jinping.
Kinas ledare Xi Jinping. Foto: WANG ZHAO

Kinesiska universitet ska analysera ledarens tankar

Tusen artiklar ska förklara ledarens ideologi
1:55 min

Kinesiska universitet visar sin lojalitet med den kinesiska ledaren Xi Jinping. Nu öppnas nya forskningsinstitut som grundas för att analysera ledarens tankar.

– Det startades institut för Deng Xiaopings teorier också, men det var aldrig ett sådant här ståhej omkring det, säger statsvetaren professor Zhang Ming som nyligen pensionerades från Renmin-universitetets avdelning för internationella relationer.

Just Renmin-universitetet i Peking var först med att öppna ett nytt forskningscenter för den nya partidogmen: Xi Jinpings tankar om socialism med kinesiska särdrag för en ny tidsålder. Sedan kongressen avslutades har ett tjugotal kinesiska universitet gjort samma sak.

Universitetet Tsinghua, som räknas till världens 50 bästa enligt den brittiska tidskriften Times Higher Education, meddelade att en seminariegrupp bestående av 150 framstående forskarstudenter och masterstudenter ska diskutera Xis tankar på universitetet. Och vid Tsinghuas institution för Life Science – ett samlingsnamn för vetenskaper bland annat inom medicin och biologi – träffades studenter under helgen för att utbilda sig i nya partidogmer under rubriken: "För vidare de röda generna".

En vecka efter partikongressen där Xi Jinping stärkte sitt mandat som landets ledare, meddelade Kinas utbildningsminister Chen Baosheng genom utbildningsdepartementets konto på appen Wechat att en grupp av hundra experter inom filosofi och samhällsvetenskap ska sammankallas för att producera tusen artiklar som förklarar Xis tankar.

– Jag har läst rapporten, men vad hans nya tankar handlar om förstår jag inte, men jag är väl trög, säger den pensionerade professorn Zhang Ming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".