Angela Merkel anläder med tung bil till koalitionsförhandlingarna där det balnd annat handlar om klimatet.
AP Photo/Michael Sohn/TT

Klimat och migration stöttestenarna i tyska förhandlingar

Samtalen körde fast förra veckan
1:54 min

När förhandlingarna om en kommande koalitionsregering fortsätter i Berlin I dag handlar det återigen om de svåra knäckfrågorna klimat och migration. För en vecka sedan misslyckades de fyra partierna att hitta kompromisser och sköt upp diskussionerna.

Det är mycket som skiljer den kristdemokratiska alliansen, liberalerna och de gröna som sedan två veckor förhandlar om en så kallad Jamaica-koalition. Benämningen kommer efter deras partifärger svart, gult och grön, som ingår i den jamaicanska flaggan.

Allra längst ifrån varandra står de i klimatpolitiken och asyl- och migrations-frågan. Där vänder sig de gröna mot den striktare flyktingpolitik som kristdemokraterna företräder, bland annat stopp för familjeåterförening.

För kristdemokraterna i Bayern, CSU, är de hårdare kraven, som också omfattar en övre gräns för antalet flyktingar som kan beviljas skydd i Tyskland, ett absolut krav för att ingå i en koaliton. Pressen är särskilt stor på partiledaren Horst Seehofer efter att CSU gjorde sitt sämsta val hittills och ser sin position som Bayerns statsbärande parti hotat inför delstatsvalet där nästa år.

Samtalen på det här området, som körde fast redan förra veckan, växlar nu upp och förs i eftermiddag av förbundskansler Angela Merkel och övriga partiledare som har kraften att driva igenom kompromisser.

Av de tolv stora temakomplexen som koalitionsförhandlingarna behandlar, har man också nått vissa framgångar. I går enades man om stöd till kommuner och ökat bostadsbyggande. Idag står också försvars-, utrikes- och familjepolitik på agendan.

Parterna har från början varit tydliga med att det här inte är deras önskekonstellation. Någon annan var i praktiken inte möjlig sedan socialdemokraterna definitivt bestämde sig för att gå i opposition efter deras svåra valförlust den 24 september.

Men med tiden har tvivlen minskat om att de ska lyckas. Även om det lär dröja - man räknar med en ny regering tidigast till jul - så tyder det mesta på att kristdemokrater, liberaler och gröna för första gången kommer att styra Tyskland på nationell nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".