Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi. Foto: TT

Efter massflykten – nu besöker Suu Kyi Rakhineprovinsen

"Hon tar en inrikespolitisk risk"
1:51 min

Burmas ledare Aung San Suu Kyi flög i dag på ett överraskande besök till Rakhineprovinsen.

De senaste månaderna har över en halv miljon människor som tillhör den statslösa muslimska folkgruppen rohingya flytt därifrån.

Tidigt i morse landade Aung San Suu Kyi i staden Sittwe i Rakhineprovinsen. Detta är första gången Suu Kyi gör ett besök där sedan hon släpptes från sin husarrest.

Analytiker menar att Suu Kyis oannonserade besök är en eftergift till internationella samfundet och deras kritik mot hur Burmas regering och militär har agerat efter den terrorstämplande gruppen ARSA:s attack mot gränsposteringar den 25:e augusti. Sedan dess har över 600 000 människor flytt från den burmesiska militärens brutala framfart. Militären nekar till anklagelserna. 

Men Aung San Suu Kyi tar också en inrikespolitisk risk med sin resa, då regeringens och militärens hård agerande är helt i linje med vad större delen av Burmas befolkningen tycker är rätt. Den tidigare så hatade militären i landet har blivit allt mer respekterad. Resan kan innebära att de extremistiska nationalistiska munkarna tar till gatan för att försvaga Suu Kyis ställning.

Men flyktingvågen har inte på något sätt avtagit. Bara under gårdagen tog sig ytterligare 4 000 personer över floden Naf till Bangladesh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".