Denn förra talmannen i det katalanska parlamentet lämnar högsta domstolen i Madrid.
Denn förra talmannen i det katalanska parlamentet lämnar högsta domstolen i Madrid. Foto: Francisco Seco/TT

Katalanska separatister begärs häktade

Claes Aronsson från Barcelona
3:01 min

Åtta medlemmar i den avsatta katalanska regeringen begärs häktade. Just nu sammanträder domarna i Audiencia Nacional i Madrid för att ta ställning till åklagarens begäran.

Vad har kommit ut från de här förhören?

– Vi vet att nio av fjorton ex-ministrar från den Katalanska regeringen dök upp. Av de nio som dök upp var det bara en som svarade på frågor. Dessa åtta har direkt efter förhöret begärts häktade av åklagarmyndigheten. De ska fängslas och åklagarsidan säger att det här brottet, uppror mot staten, är så allvarligt att det är rimligt att begära dem häktade och hålla dem eftersom de riskerar att fly, säger korrespondent Claes Aronsson i Barcelona.

En av de tidigare ministrarna blev inte begärd häktad?
– Ja, en av dem samarbetar och han anses inte ha haft med det här beslutet om folkomröstning och utropandet av självständighet att göra. Det mest intressanta är att ex-presidenten är kvar i Bryssel med ytterligare fyra ex-ministrar och åklagarmyndigheten har begärt att de ska gripas.

Att flera inte dykt upp och att övriga inte svarar på frågor, vad får det för betydelse?
– Det handlar ju om ett allvarligt brott. Det kan ge 30 års fängelse. Det har att göra med folkomröstningen och utropandet av självständighet i Katalonien. Det troliga är at spanska staten skickar ut en arresteringsorder och begär Puigdemont utlämnad.

– Det blir intressant att se brottsrubriceringen. Det finns en möjlighet att brottet ”uppror mot staten” ändras till ”försök till uppror mot staten”, säger korrespondent Claes Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".