Börsmäklare vid flera datorskärmar
Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ny forskning: Mindre rika chefer mer benägna att insiderhandla

1:58 min

Just nu uppmärksammas en rad fall av misstänkta insiderbrott. Ny svensk forskning visar att mindre förmögna börschefer är mest benägna att ta den risk det innebär att handla i det egna bolaget.

– Förmögna personer är mer måna om sitt anseende än de mindre förmögna. De har mer att förlora helt enkelt, säger Henrik Nilsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och som forskar kring insiderhandel.

Alla som räknas som insiders, alltså chefer och andra som sitter på hemlig information kring ett bolag, måste rapportera in sin aktiehandel till Finansinspektionen. 

Det innebär att de samtidigt måste väga in den uppmärksamhet, och ibland misstänksamhet, det kan väcka även om handeln i sig är helt laglig och ingen hemlig information ligger bakom beslutet.

En ny studie från Handelshögskolan i Stockholm, som har blivit antagen för publicering i Journal of Financial Economics, visar att mindre förmögna oftare tar den risken. 

I det här sammanhanget är "mindre förmögna" personer med upp till två miljoner i förmögenhet. Men det finns fler kännetecken, säger Henrik Nilsson.

– Om vi mäter riskbenägenhet i termer av tidigare lagförningar ser vi att kategorin av mindre förmögna och lagförda individer i högre grad tenderar att sälja innan kraftiga nedgångar, säger han.

Hittills i år har 190 anmälningar om misstänkt insiderbrott kommit in till Ekobrottsmyndigheten. Det är en ökning med mer än 80 procent jämfört med samma period ifjol.

I veckan har också Ekobrottsmyndigheten väckt ytterligare åtal i det som kallats den största svenska insiderhärvan hittills, som rör aktiehandel i videoövervakningsbolaget Axis. Dessutom har en storägare i affärssystembolaget Fortnox häktats misstänkt för grovt insiderbrott.

I Oslo pågår just nu rättegången mot mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén som misstänks för insiderbrott. Han förnekar brott. Men enligt Henrik Nilsson sticker Ola Rollén, som länge varit en mycket hyllad börs-vd, ut i sammanhanget.

– Han är en väldigt etablerad och förmögen individ. Att han tar den här risken, och sätter sig i den här situationen, är anmärkningsvärt. Oavsett om han döms eller inte, säger Henrik Nilsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista