Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: Manu Fernandez/TT

Kommer Puigdemont överlämnas till Spanien?

2:19 min

Den katalanske ex-presidenten Carles Puigemont riskerar att överlämnas till Spanien. Där står han anklagad för bland annat uppror och uppvigling.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Den spanska specialdomstolen i Madrid väntas inom kort utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder för att få honom gripen och  överlämnad till Spanien.

Här förklarar Ekot vad som gäller:

Vad är en europeisk arresteringsorder?

Det är ett verktyg som används flitigt inom EU för att få misstänka brottslingar ställda inför rätta. Syftet är att skynda på och förenkla prövningen. Det hela är ett rent rättsligt samarbete mellan domstolar – regeringar får inte lägga sig i. Tidsfristerna är korta, 60 dagar med möjlighet till förlängning i ytterligare 30 dagar.  

Men kan ett land vägra att överlämna en misstänkt?

Ja, det finns så kallade vägransgrunder – till exempel om det finns risk att personen straffas på grund av sitt kön, ras, sexuella läggning eller politiska uppfattning, eller om han eller hon riskerar tortyr eller annan förnedrande behandling.

Men undantagen åberopas sällan. Det finns några få fall som rör Rumänien där man hänvisar till förhållandena i fängelserna där.

Människorättsorganisationer har dock varit kritiska mot att nationella domstolar i deras tycke sällan kritiserar rättssystemen i andra EU-länder. Det finns många enskilda fall där människorättsorganisationer engagerat sig för att stoppa en överlämning.

Puidgemont har ju sagt att han inte kan återvända till Spanien eftersom han riskerar att inte få en rättvis rättegång?

Det blir intressant att se hur belgiska domstolar bedömer det. Det vi har sett tidigare är att skickliga advokater kan förhala en överlämning. Det såg vi med Wikileaksgrundaren Julian Assange i Storbritannien. Han överklagade beslutet ända upp till högsta instans.

Samma sak kan naturligtvis ske i Belgien. Puigdemonts advokat i Belgien väntas hävda att 30 års fängelse för att ha utlyst en folkomröstning om självständighet inte är proportionerligt. Han har drivit sådana här fall tidigare och lyckas stoppa överlämning av misstänkta baskiska separatister till Spanien på grund av risken för tortyr.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista