Sven-Erik Bucht
1 av 2
Sven-Erik Bucht vill satsa extra pengar på bredband i glesbygden. Foto: TT
Gulli Brännvall i Jockfall.
2 av 2
Gulli Brännvall i Jockfall. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

150 nya miljoner till bredband på glesbygden

1:56 min

Regeringen vill skynda på bredbandsutbyggnaden i glesbygden och öronmärker 150 miljoner kronor till de mest glesa områdena landet.

Gulli Brännvall som bor i byn Jockfall i Norrbotten väntar fortfarande på fiberuppkoppling och tycker satsningen är bra.

– Ja, det är bra för vår del och alla småbyar. Då skulle vi få fiber utbyggt tidigare, säger hon.

Regeringens ambition är att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband om åtta år och vill nu skynda på utbyggnaden i de glesaste områdena i landet.

Det har tidigare kommit kritik om att det statliga stödet för bredbandsutbyggnad används i redan kommersiellt attraktiva områden, istället för i glesbygdstrakter med färre invånare och där företag inte vill dra bredband.

Nu öronmärker regeringen 150 miljoner av det totala bredbandsstödet på 5,5 miljarder kronor inom landsbygdsprogrammet, säger landsbygdsminister Sven Erik Bucht.

– Vi har noterat att det är väldigt svårt för de glesare delarna att komma åt de pengar som vi anslagit för bredband.

– Det är därför regeringen tar tag i den här frågan och gör ett omvänt tag. Nu ska vi pröva att bygga utifrån och in.

Det är inte klart vilka exakta områden som får ta del av pengarna och vilka kriterier som måste uppfyllas. När regeringen idag beslutade om satsningen fick Jordbruksverket i uppdrag att ta fram ett nytt regelverk för hur pengarna ska fördelas.

I väntan på fiberuppkoppling använder bybor i Jockfall i Överkalix kommun mobilt bredband där täckningen kan vara dålig. Gulli Brännvall bor där och tycker det är viktigt att ha en bra uppkoppling.

– Jag sköter ju om allting via nätet med alla inbetalningar.

Så på det sättet skulle det vara en trygghet med stabilare bredband?

– Javisst, och sen de för de som kommer hit på besök.Vi brukar ha besökare och de vill ha nätkontakt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista