Sorglig man i kostym i kontor med katalansk flagga
Carles Puigdemont. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Åtta före detta ministrar fängslas – ex-presidenten gömmer sig i Belgien

14 katalanska ex-ministrar kallade till förhör -- bara nio dök upp
1:40 min

En internationell arresteringsorder har utfärdats mot Kataloniens ex-president Carles Puigdemont, säger hans advokat. 

Men det tillbakavisas av domstols-källor, som nyhetsbyrån Reuters talat med. Ett beslut väntas under fredagen.

"Vår president är Puigdemont", sjunger demonstranterna. 

Efter några lugna dagar är de tillbaka framför den katalanska regeringsbyggnaden i Barcelona. När beskedet om att åtta ex-ministrar begärts häktade och kanske ska sitta inlåsta under lång tid kom strömmade människor till torget.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza utreder 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständighetsprocessen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Det rör sig om 14 katalanska ex-ministrar som i dag var kallade till förhör i en domstol i Madrid. Bara nio dök upp. Av dem var det åtta som vägrade svara på frågor – och som häktades under torsdagseftermiddagen.

Däribland före detta vicepresidenten Oriol Junqueras. Åklagaren tycker att de bör hållas inlåsta eftersom uppror mot staten är ett av de allvarligaste brotten och det finns en risk att de lämnar landet eller förstör bevis.

Riksåklagaren, José Manuel Maza, yrkande om häktning bygger på att politikerna misstänks för bland annat uppror och uppvigling.

Junqueras möttes av både burop och stöd av folk som samlats utanför byggnaden, rapporterar flera spanska medier.

– Vi är här för att göra ministrarna och medlemmarna i parlamentets presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemonts företrädare Artur Mas.

En spansk domare utfärdade en internationell arresteringsorder mot Kataloniens ex-president Carles Puigdemont, det säger hans advokat till belgisk media ikväll. 

Den spanske riksåklagaren vill att det utfärdas arresteringsorder också för fyra andra katalanska ex-ministrar som flytt till Belgien.

Här i Katalonien där ungefär lika många är för som emot självständighet väntas dagens beslut leda till fler demonstrationer och ökad spänning under avslutningen på veckan.

Men många är också trötta på konflikten och ser nyvalet den 21 december som en möjlig nystart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".