Johanna Lissinger Peitz, svensk chefsförhandlare för klimatfrågor.
Johanna Lissinger Peitz, svensk chefsförhandlare för klimatfrågor. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

Klimatmöte i skuggan av stigande temperaturer

1:56 min

På måndag inleder FN sitt årliga klimatmöte i Bonn i Tyskland. Samtidigt kommer larmrapporter om rekordhöga halter av koldioxid i atmosfären.

– Hur ska reglerna för Parisavtalet se ut? Viktigt där är en utforming av ambitionsmekanismen och tillsammans med det, det rapporteringssystem för uppföljning som ligger till grund för att kunna bedöma var vi befinner oss och var vi ska nånstans, säger Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz.

Parisavtalet innehåller mål om att hejda jordens uppvärmning vid två grader – eller ännu hellre 1,5 – men få detaljer om hur det egentligen ska gå till. En regelbok för detta ska vara klar år 2018, men det mesta arbetet återstår ännu. På klimatmötet väntas också intensiva diskussioner om hur arbetet ska snabbas upp för att bromsa klimatförändringarna.

En FN-rapport som kom i veckan visar att alla länders klimatlöften leder mot att temperaturökningen snarare blir tre grader om utvecklingen fortsätter i samma takt. En annan rapport visar att atmosfärens halter av koldioxid stigit till de högsta nivåerna någonsin. 

– Ja, dels så pekar det på vikten av åtgärder här och nu, att vi behöver komma fram. Men också att de delar i avtalet som handlar om att över tid öka ambitionen är oerhört viktiga. Det är också en väldigt tydlig prioritering från svensk sida, säger Johanna Lissinger Peitz.

Vad blir svårast?

– De svåra frågorna är att det är väldigt mycket på agendan. Det är kort tid och alla frågor kopplar också samman varandra. Komplexiteten i förhandlingarna är en svår fråga i sig. Parisavtalet har tre målsättningar: om temperatur, om anpassning och om omställningen av finansiella flöden. Alla de tre behöver gå framåt och ungefär i samma takt. Det är en utmaning i sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista