Oscar utan assistansersättning.
1 av 2
Oscar, 4, nekas assistansersättning trots flera svåra diagnoser. Foto: Privat
Oscar nekas assistansersättning.
2 av 2
Familjen Glännbro har sökt om assistans till Oscar flera gånger, men fått avslag. Foto: Privat

Oscar, 4, får ingen assistansersättning

2:28 min

4-åriga Oscar Glännbro är en av alla de som drabbas av åtstramningarna inom LSS-vården.

Trots att han har flera svåra diagnoser och inte klarar sig utan vuxen tillsyn får han ingen assistansersättning.

Oscar har en svår utvecklingsstörning, svår autism och svårbehandlad epilepsi. Enligt Erika Glännbro, mamma till Oscar, behöver han tillsyn av vuxna dygnet runt.

– Det innebär livsfara att inte ha ögonen på Oscar hela tiden, säger hon.

Familjen Glännbro har ansökt om assistansersättning flera gånger för Oscar, både hos kommunen och Försäkringskassan. Men enligt båda instanserna är den hjälp som Oscar behöver något som faller under normalt föräldraansvar och ingår i det som varje förälder har skyldighet att ge.

Han kräver väldigt mycket mer än barn i hans ålder och han behöver hjälp med alla vardagliga sysslor.

Enligt Erika Glännbro hade det betytt mycket om Oscar kunde få assistansersättning.

– Att få assistans innebär att han får chans att utvecklas till max utifrån sina förutsättningar. Han kräver väldigt mycket mer än barn i hans ålder och han behöver hjälp med alla vardagliga sysslor. Så för honom är det livsviktigt.

Men det hade också varit värdefullt för resten av familjen. Att ha ett barn med flera svåra diagnoser som kräver tillsyn dygnets alla timmar kräver en hel del av familjen, menar Erika Glännbro.

– Just nu är en av oss föräldrar alltid Oscars assistent för vi kan inte lämna honom. Det gör att den resterande föräldern som tar hand om de andra två barnen drar ett tungt lass där. Vi föräldrar har dåligt samvete över att vi inte hinner jobba med Oscars utveckling. Tiden räcker inte till.

Alla behov ser ju olika ut och alla människor har rätt till ett värdigt liv och det har inte de här människorna idag.

Erika Glännbro tycker att systemet med assistansersättning har flera brister. Framförallt ifrågasätter hon hur bedömningen går till och tycker att den bör se mer till individerna än till domar.

– Det måste vara mer individuella bedömningar än att man går efter domar i Högsta domstolen, de säger ingenting om Oscars behov. Alla behov ser ju olika ut och alla människor har rätt till ett värdigt liv och det har inte de här människorna idag.

Personlig assistans

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag som infördes 1994.

Det var en stor reform och kostnaderna för de stöd den ger rätt till har ökat år efter år.

1994 hade 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de över 16 000

Ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka.

I augusti i år hade 15 156 personer statlig assistans, cirka 1 000 färre än samma månad 2016.

Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period. Förra året minskade utgifterna.

Hälften av ökningen till 2015 beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 år har fått rätt att behålla assistans.

Källa: Regeringskansliet, Försäkringskassan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista