Bank of Englands centralbankschef Mark Carney vid presskonferens tidigare i dag.
Bank of Englands centralbankschef Mark Carney vid presskonferens tidigare i dag. Foto: Justin Tallis / TT / AFP

Bank of England höjer räntan

1:29 min

Den brittiske centralbankschefen Mark Carney sa att för första gången på över tio år så höjde Bank of England styrräntan idag och det med 0,25 procentenheter till 0,5 procent.

Mark Carney motiverade det med att inflationen är för hög.

– Det är dags att lätta lite på gasen nu sa Mark Carney. Bank of England tryckte ju till lite på gasen förra sommaren och sänkte räntan för att stimulera ekonomin efter britternas beslut att lämna EU.

Men den sänkningen tas nu tillbaka när arbetslösheten är den lägsta på 42 år och inflationen ligger en procentenhet över målet på två procents inflation.

Hur det blir med räntan framöver beror mycket på vad som blir resultatet av Storbritanniens förhandlingar med EU om utträdet ur unionen, sa centralbankschefen. Osäkerheten är stor i brittisk ekonomi men Bank of England har ambitionen att åtminstone bidra med den tryggheten att alla ska veta att inflationen håller sig kring målet två procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista