Kvinna pratar i mobiltelefon.
1 av 2
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet.
2 av 2
Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet. Foto: Eva Nevelius / NCK

Fler samtal till kvinnofridslinje efter #Metoo

1:56 min

Me too-kampanjen om sexuella övergrepp gör inte bara avtryck i sociala medier. Även på Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för utsatta kvinnor, märker att fler hör av sig.

– Dels har samtalen ökat men det är också en annan typ av samtal, berättar Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid som driver linjen.

– Det är många kvinnor som ringer och berättar om saker som har hänt längre tillbaka i tiden, det tror jag är en effekt här att man plötsligt kommer ihåg eller saker som man möjligen förträngt dyker upp, och då tror jag det är jätteviktigt att man ringer till telefonen.

Samtalen har ökat sedan #Metoo fick mycket uppmärksamhet i Sverige och är fortfarande högre än normalt och vissa kvinnor nämner också kampanjen i sina samtal berättar personal på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

När media uppmärksammar fall av sexuellt våld brukar det också leda till att medvetenheten i samhället ökar och fler kvinnor söker hjälp, säger Gun Heimer. Men hon har även sett att mediebevakningen av brister i myndigheters arbete kan leda till att utsatta tappar tron på att man faktiskt ska få hjälp.

– Problemet tror jag är det motsägande i när man hela tiden får läsa i tidningarna att ingenting fungerar, "socialtjänsten fungerar inte", "rättsväsendet fungerar inte". Det tycker jag under åren blivit väldigt tydligt att trots att frågan aktualiseras och lyfts upp så blir omhändertagandet och bemötandet inte så väldigt mycket bättre.

– Det är där jag väldigt gärna skulle vilja lägga krutet. Att arbetet nu verkligen handlar om att myndigheter måste göra rätt, de måste göra det de ska, så att utsatta kvinnor verkligen kan komma dit, säger Gun Heimer.

I nuläget är frågan inte om sexuella trakasserier och övergrepp är vanliga, det vet man redan, menar Gun Heimer, utan nu måste man arbeta med frågan vad vi ska göra åt det.

– Det är dit vi har kommit nu i Sverige, säger Gun Heimer. Vi vet att våldet finns här, vi vet väldigt mycket om våldet, vi är världens mest jämställda land, trots allt, och då måste vi verkligen nå ut till de utsatta människorna, säger hon och fortsätter.

– Men jag tror också att man måste ändra fokus på forskningen, man måste kanske fortsätta titta på individplanet och på hur gärningsmännen ser ut. Det är också ganska intressant, för det vet vi väldigt lite om.

– Även för sårbara grupper, som hur är det för äldre kvinnor eller kvinnor med funktionshinder. Där tror jag vi måste gå in igen och göra helt andra studier, säger Gun Heimer, chef för Nationellt center för kvinnofrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista