Foto: Jessica Gow/TT
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Avery McRae utanför domstolen i Eugene, Oregon.
2 av 2
Allt fler barn stämmer stater och regeringar för rätten till en framtida miljö. Foto: Foto: Andrea Willingham/Our Children's Trust

Fler privatpersoner stämmer stater för brist på klimatåtgärder

1:35 min

Fler och fler privatpersoner och organisationer stämmer stater och regeringar för att de inte gör tillräckligt för att stoppa klimathotet. Det kan handla om oljeborrning, utsläpp eller om att känsliga naturområden inte skyddas från miljöförstöring.

Lyssna på ett längre reportage i programmet Konflikt här

En av dem som ligger bakom en sådan här stämning, som är på väg upp i domstol mot amerikanska staten och Donald Trump, är tolvåriga Avery McRae från Oregon, USA.

– Det är läskigt, men samtidigt tror jag på det här och varje framsteg ger energi att fortsätta säger hon.

Hon är ett av 21 barn som har stämt den amerikanska staten för att de tycker att den inte tar klimathotet på tillräckligt stort allvar – och därmed hotar deras rätt till en frisk planet i framtiden.

Runt om i världen kommer fler och fler sådana här rättsfall.

I en sammanställning från i våras var det då nästan 900 fall i 24 länder. Om två veckor inleds en rättegång i Oslo där staten stämts för tillåtelsen av oljeborrning i Arktis och i Sverige stämdes staten för försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet – den stämningen avslogs av tingsrätten som menade att eventuella skador för barn och framtida generationer var hypotetiska.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet tror att vi kommer se fler liknande rättsprocesser i framtiden.

– Jag tror också att det är ett uttryck för frustration hos många över att processerna går för långsamt. Att man å ena sidan ser att klimatforskningen bekräftar allt mer att problemen är större än vi kanske har tänkt oss. Samtidigt så ser man att lagstiftningen men även andra aktörer – inte minst näringslivet – i vissa fall inte lever upp till och agerar i den takt man skulle önska, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista