En delad bild. Först isländska flaggor, sedan en bild på Islands nye statsminister Katrín Jakobsdóttir.
1 av 2
Foto: Brynjar Gauti/TT, Frank Augstein/TT.
”Allt är en fullkomlig röra i isländsk politik idag”, säger Kristín Maria Erlandsdóttir till Ekots korrespondent Jens Möller.
2 av 2
”Allt är en fullkomlig röra i isländsk politik idag”, säger Kristín Maria Erlandsdóttir till Ekots korrespondent Jens Möller. Foto: Foto: Lisa Bergström, Sveriges Radio.

Island svänger åt vänster – ny regering på gång

1:02 min

Island tycks få en vänsterdominerad regering efter valet i lördags.

Idag valde president Guðni Th. Jóhannesson att ge formellt mandat till Gröna Vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir att försöka förhandla fram en fyrpartiregering.

– Vi sätter oss med detta i morgon, vi börjar formellt i morgon, sa Katrín Jakobsdóttir vid en presskonferens och syftade då på formella regeringsförhandlingar mellan fyra partier.

Hennes eget parti Gröna Vänstern blev näst störst i nyvalet i lördags. Hon ska nu försöka förhandla fram en regering tillsammans med Socialdemokraterna, Piratpartiet och Framstegspartiet.

Ett problem är att de här fyra partierna tillsammans har minsta möjliga majoritet med 32 av de 63 platserna i parlamentet Alltinget.

Precis samma bräckliga majoritet hade den isländska höger-mittenregering som föll i mitten av september, vilket ledde fram till nyvalet i lördags.

President Guðni Th. Jóhannesson väljer alltså ändå att satsa på den här fyrpartikoalitionen.

Katrín Jakobsdóttir tror att de stora linjerna i ett möjligt regeringssamarbete kommer vara klara inom några dagar.

Om Islands vänsterledare lyckas blir hon den första statsministern i Norden på nästan 70 år som kommer från ett parti till vänster om socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista