President Trump nominerar Jerome Powell till ny centralbankschef
Foto: SAUL LOEB/TT

"Powell mer öppen för avregleringar"

1:09 min

Nomineringen av Jerome Powell som ny chef för den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, signalerar en fortsatt försiktig penningpolitik. Men valet kan också ligga i linje med president Trumps vilja att avreglera finansmarknaden, enligt analytiker.

– Det är väl inte det mest spännande valet, men det borgar för fortsatt politik och försiktiga räntehöjningar.

Andreas Johnson som är USA-analytiker på SEB säger att den nye chefen för den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, går i samma fotspår som sin föregångare Janet Yellen.

Det innebär försiktiga räntehöjningar och lika försiktiga återställare av de statsobligationer Fed köpte upp under finanskrisen.

Allt för att in störa tillväxten i den starka amerikanska ekonomin.
Jerome Powell som suttit i Feds sjumanna styrelse sedan 2012 har där inte röstat emot sin ordförande Janet Yellen i en enda fråga.

Men Jerome Powell sägs vara mer öppen för avregleringar av finansmarknaden än sin föregångare, något som kan enligt Andreas Johnson på SEB ha varit avgörande.

– Jag bedömer att Powell är mer öppen för avregleringar av finansmarknaden, Andreas Johnson, USA-analytiker på banken SEB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista