Senator Lindsey Graham
Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Striden om skatterna i USA har börjat

avgörandets stund nu kommen, enligt republikansk senator
2:20 min

Efter att republikanerna presenterat sitt förslag på en ny skattereform börjar nu striden i kongressen om att förverkliga den. Förslaget har redan satt igång ett maskineri av påverkanskampanjer och lobbyverksamhet i Washington.

Om Republikanerna får som de vill kommer president Trump skriva under lagändringarna vid jul.

Problemet för partiet är att Demokraterna redan aviserat sitt motstånd mot reformförslaget, och nu blir utmaningen att hitta tillräckligt stöd i representanthuset och i senaten, där man har en svag majoritet.

Lagförslaget skulle framförallt innebära stora skattelättnader för företag, bland annat en sänkning av bolagsskatten från 35 till 20 procent.

En sådan sänkning skulle minska statens intäkter med motsvarande 12 biljoner kronor, enligt New York Times.

Pengarna måste, som bekant, tas någonstans ifrån och det är där svårigheterna ligger för de som nu arbetar för att få igenom skatteändringarna.

Bland annat skulle invånare i vissa delstater, däribland New York och New Jersey, inte längre få göra lika stora avdrag om förslaget går igenom. Redan nu har republikanska kongressledamöter från de delstaterna förklarat att de inte kommer rösta på reformen i dess nuvarande form.

Möjligheterna för att göra ränteavdrag för bolån skulle därtill bli mindre, vilket har gjort att en inflytelserik intresseorganisation för bygg- och bostadsföretag också motsatt sig lagändringen.

Politiskt kan skattereformens framtid bli helt avgörande för Republikanerna. Efter att partiet hittills misslyckats med att driva igenom en sjukförsäkringsform, har Republikanerna nu satsat ett stort politiskt kapital på att driva igenom en skattereform.

– Får vi inte igenom de här förändringarna så kommer vi att förlora i både representanthuset och i senaten i kommande kongressval, sa den republikanske senatorn Lindsey Graham i en intervju för några veckor sedan och syftade på att populistiska krafter skulle vinna på ett sådant misslyckande.

Om Lindsey Graham har rätt är avgörandets stund nu kommen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".