Flaggor från Spanien och Katalonien. Reporter Ivan Garcia.
Ekots reporter reporter Ivan Garcia. Foto: Pablo Dalence Sveriges Radio/TT

Bakgrund: Spanien-Katalonien på mindre än 3 minuter

Hör Ekots reporter Ivan Garcia
2:57 min

Varför vill en del katalaner skiljas från Spanien?

De tycker att Spanien behandlar det rika Katalonien illa och pekar på att de betalar in mer till centralstaten än vad de får tillbaka.

Katalonien står för en femtedel av Spaniens BNP och drygt hälften av de skatter som katalanerna betalar in går till den spanska staten, som fördelar pengarna i hela landet.

Det finns också en lång tradition av katalansk nationalism, som blivit starkare de senaste åren. Enligt den har katalanerna rätt att styra sig själva.

Varför vill inte Spanien skiljas?

Det finns minst tre orsaker:

Katalonien bidrar med en stor del av landets BNP.

Den spanska staten skulle försvagas.

Katalansk självständighet skulle kunna få andra autonoma regioner i landet att vilja göra samma sak som katalanerna.

Med andra ord hotas Spaniens existens som nation.

Vad är det för rättsprocess som pågår?

Separatistledarna drev igenom lagar som gjorde självständighetsförklaringen möjlig. De spanska domstolarna ogiltigförklarade dessa lagar.

Den katalanska ledningen trotsade domstolens beslut och nu är de, det handlar om 20 personer, åtalade för uppror mot staten, uppvigling och förskingring av allmänna medel. Det är brott som tillsamman kan ge 50 års fängelse.

Dessutom avsatte regeringen i Madrid regionstyret i Katalonien och utlyste nyval till 21 december.

Hur ser rättsprocessen ut?

Det är en rättsprocess i Madrid som pågår i två olika domstolar: Den ena, Audiencia Nacional, är en specialdomstol för allvarliga brott. Domstolen har häktat några av självständighetsledarna, men inte den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som har vägrat att inställa sig och befinner sig i Bryssel.

Den andra rättsprocessen pågår i spanska Högsta domstolen och behandlar åtalet mot den katalanska ledningen i parlamentet. Processen här återupptas den 9 november.

Varför lämnade Puigdemont Spanien?

Han har tagit sig till Bryssel för att, enligt honom, få stöd från övriga EU och för att göra den katalanska frågan en fråga för hela Europa.

Han har också sagt att han i Spanien är utsatt för politisk förföljelse och att de spanska myndigheterna inte kan garantera honom en rättvis rättegång.

Puigdemont har överlämnat sig till belgisk polis tillsammans med fyra av hans ministrar. En belgisk domstol måste inom de närmaste veckorna avgöra om de fem ska lämnas ut till Spanien eller inte. Under tiden är han och de andra fyra villkorligt frigivna.

Puigdemont har sagt att han vill ställa upp som kandidat för sitt parti i det regionval den 21 december som Madrid har kallat till. i så fall tänker han kandidera från utlandet, har han sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".