Mutor. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Svensk korruption är svår att upptäcka och bevisa.

Krav på nationell plan mot korruption

2:07 min

Problemen med korruption i offentlig sektor har fortsatt, nu krävs en nationell handlingsplan för att få stopp på det, enligt det globala nätverket Transparency international Sverige.

– Vi behöver arbeta mer aktivt mot korruption, säger Ulla Andrén ordförande på det globala nätverket Transparency international Sverige.

I en internationell kontext ligger Sverige bra till men korruptionen minskar inte i den omfattning man önskar, vilket Transparency international tycker är olyckligt.

– Korruptionen har alltid konsekvenser, att det urholkar tilliten i samhället är väldigt bekymmersamt, säger Ulla Andrén.

Transparency international föreslår att regeringen ska utarbeta en nationell antikorruptionsplan, att reglerna görs så enkla som möjligt och att planen kontinuerligt följs upp. Företag och myndigheters ledning ska arbeta systematiskt mot korruption, menar nätverket.

Men detta är något som regeringen redan arbetar med, menar Ardalan Shekarabi, civilminister.

– I praktiken jobbar vi med en nationell handlingsplan. Det kallas inte handlingsplan, men i praktiken är det ett förebyggande arbete som har satts igång som är strukturerat och det är tydlig vem som har ansvaret, säger han.

I våras gav regeringen Statskontoret i uppdrag att inrätta ett statligt nätverk mot korruption samt att ge stöd åt myndigheterna i sitt antikorruptionsarbete. Det handlar om att snabbare upptäcka korruption och bättre förebygga mot den, menar Ardalan Shekarabi.

– Det handlar om utbildningar, om att ständigt aktualisera de här frågorna bland medarbetarna och skapa strukturer så att medarbetare som ser strukturerna enkelt kan rapportera om det.

Vad ska det konkret resultera i?

– Det ska resultera i att alla våra myndigheter kontinuerligt jobbar med förebyggande insatser. Det är det viktigaste verktyget vi har mot korruption, att se till att vi har en förvaltning som är medveten om de här riskerna och som jobbar kontinuerligt med att hantera riskerna, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt Ulla Andrén, ordförande på Transparency international Sverige, är en viktig del i antikorruptionsarbetet ett tydligare och bättre regelverk. I exempelvis USA dömer domstolarna betydligt hårdare vid korruption än vad man gör i Sverige. Där kan man kan dömas till miljardbelopp jämfört med de maximala tio miljonerna som gäller i Sverige idag.

 – Domstolarna, hela rättsväsendet, måste ta frågan på större allvar, säger Ulla Andrén.

För att bjudmiddagar, personliga förmåner och liknande ska tolkas rätt är det viktigt med ett tydligt regelverk som också följs, menar nätverket.

– Det är etiska frågor också, det är viktigt som att de som är ledare inom förvaltning och företag ser att det finns gränser. Att bjuda någon på lunch är inte per automatik korruption, men det kan vara det om man har särskilda syften och gör det på ett olämpligt sätt, avslutar Ulla Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista